Jan Marintz: Jedenáctý týden: Vláda schválila školský zákon a také internet pro školy

pondělí 19. března 2001 ·

To byly bezpochyby dvě největší události, z nichž ta první zahýbala nejen učitelskou, ale i širokou veřejností. Týden byl ale bohatý i na jiné informace, které poněkud zanikly v znovuzrozené debatě o rušení víceletých gymnázií… Pravidelný přehledový článek o událostech ve školství.

  • Soutěž o nejoblíbenějšího učitele - Zlatého Ámose pronikla poprvé i do zahraničí. V pondělí čeští krajané v Chorvatsku zvolili za svého Ámosem učitele fyziky a technického kreslení Jaromíra Bílka z Daruvaru.
  • Pilotů je dnes prý málo, a tak na ostravské Vysoké škole báňské se bude od září ještě vyučovat letecká doprava. Horník a ještě k tomu pilot, kdo je víc? “Pokud budou studenti zdraví, tak najdou místo všichni," vysvětlil všem ředitel ostravského letiště, ale to snad platí obecně na všechny zdravé lidi.
  • Ministerstvo zahraničních věcí v úterý představilo soubor 10 příruček pro učitele a žáky základních a středních škol o Evropské unii. Nad dalším používáním příruček je ale velký otazník, protože na vydání učebnic tiskem podle koordinátorky projektu Walterové nejsou peníze. Součástí příruček je i dětský evropský pas, do něhož si žáci mohou zapisovat své postřehy a vlepovat obrázky. Ani ten však zatím neexistuje v tištěné podobě a je prý předáván od školy ke škole formou ústního podání jako nová česká pohádka. Internet však tentokrát předběhl hmotný svět a tak příručky naleznete alespoň v elektronické podobě.
  • Nejbohatším dnem na události byla středa. Vláda schválila školský zákon, po němž okamžitě přijala zákon o myslivosti a o zbraních a střelivu, patrně aby vyhověla stoupencům i odpůrcům návrhu na zrušení víceletých gymnázií, kteří se pomalu ozbrojují. Za naprosto špatný považuje návrh poslanec ODS Walter Bartoš, který zdůraznil, že "nikdo z poslanců ODS, to vám mohu garantovat, ten zákon nepodpoří." I ostatní odpůrci zrušení víceletých gymnázií věří, že záměr nenajde v parlamentu podporu. Dokonce i ministr školství je si vědom toho, že záležitost víceletých gymnázií je sporná a diskutabilní, a počítá s tím, že tento návrh neprojde. Návrh školského zákona podpořilo i Sdružení školských asociací ČR, které se domnívá, že je lepší odstranit nedostatky špatného zákona pozměňovacími návrhy ve sněmovně, než kdyby se zákon nedejbože nově přepracoval.
  • Vláda taktéž schválila Plán I. etapy realizace státní informační politiky ve vzdělávání (SIPVZ), který předpokládá, že do konce roku má mít 70 procent škol jednu kvalitní počítačovou učebnu připojenou na internet, a když ne učebnu, tak alespoň jeden počítač na internetu. Projekt má sice už nyní časový skluz, neboť stát místo slíbených 1,74 mld korun letos ještě neuvolnil ani korunu, ale to se jistě změní. Řada městských částí Prahy se rozhodla zahanbit vládní program informační politiky ve školství a z vlastních prostředků zahájila připojování základních škol na internet. Největší provokatéři jsou prý v Praze 5, 12 a 13, kde už splnili to, co si předsevzali.
  • Slučováním či rušením některých škol, tedy takzvanou optimalizaci, se začíná po třech měsících už zabývat pražský magistrát. Ten uspořádal ve středu pro novináře poutavý autobusový zájezd na periferii města, jehož cílem byla prohlídka magistrátního školského odboru. Zájezd skončil citově laděnou tiskovou konferencí, kde zaznělo: "Cítíme, že optimalizace bude na místě a že bude nezbytně nutná."
  • V Brně se ve středu uskutečnil 6. veletrh pracovních příležitostí za účasti 62 firem. Největší zájem prý o budoucí české učitele projevily firmy IBM, Aliatel, Philip Morris a Škoda Auto. Daleko více vystavovatelů však nabízelo práci pro absolventy technických oborů elektro a informačních technologií.
  • Ve čtvrtek se konala na rohu ulice Technická a Vítězného náměstí v Praze 6 další veřejná protestní petiční akce Iniciativy SOS student proti zavedení školného. Izraelci téhož dne hodili v Hebronu poplašný granát do palestinské školy, kde popálil šest palestinských dětí. Granát prý dopadl na školní dvůr mezi děti omylem, když vycházely z budovy. Házet granáty do škol je lumpárna, byť by to bylo i omylem. Ve vesnici Bir Zajt nedaleko Jeruzaléma byla téhož dne zřízena první palestinská univerzita. V Británii zase zakázali devítileté školačce chodit do školy, protože odmítla hrát v hodinách tělocviku fotbal. Její rodiče si myslí, že fotbal je jen pro lůzu.
  • V českých polepšovnách prý pracuje stále mnoho lidí bez kvalifikace. Na čtvrtečním veřejném slyšení v Senátu to řekl ředitel odboru ministerstva školství Jiří Pilař. Riziku této nekvalifikované péče se téhož dne vystavil i šestnáctiletý žák z Hradce Králové, který přerušil vyučování ve třech školách anonymní informací o uložení bomby.
  • Desátého ročníku festivalu středoškolských pěveckých sborů se v Praze v pátek a v sobotu zúčastnilo 14 souborů z celého Česka. Studentky Ostravské univerzity naopak odjely do USA, kde budou zpívat hebrejské písně.
  • Školákům z posledních 17 okresů v neděli už skončily jarní prázdniny a v poledne svedla v diskuzním pořadu televize Nova zajímavou disputaci místopředsedkyně sněmovny Petra Buzková s místopředsedou KDU-ČSL Miroslavem Kalouskem. Žhavým tématem byla ochrana (tentokrát osobních údajů), epidemie kulhavky a slintavky a zrušení víceletých gymnázií. Skutečně bizardní kombinace, která nevěští do budoucna nic dobré.
  • Děti v jedné prostějovské škole od minulého týdne sedí při vyučování na míčích, aby se jim prý nezkřivila páteř. Není to rozhodně špatný nápad k nápravě věcí lidských. Komenský by jistě řekl, že reforma tato by přinesla úspěchy větší než rušení některých škol českých. Jestli to tak půjde ve školství dál, budeme stejně jednou všichni sedět na balónech. Důvody však nebudou ortopedické či mravní, ale venkoncem spíše ekonomické.

Tak bohatý na události byl tedy předchozí týden v našem i světovém školství.

Jan Marintz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.