Vincent Belej: Encyklopedie Diderot na stříbrném disku

úterý 14. listopadu 2000 ·

Encyklopedie Diderot začala letos vycházet ve dvacetidílném vydání. Bude se jednat o největší českou encyklopedii současnosti a podle nakladatele se má stát Ottou 21. století. V návaznosti na tento počin se na dvojcédéčku objevila i její elektronická podoba.

Pokusy shrnout znalosti všech oborů jsou známy již ze starověku. U nás se o to poprvé významněji pokusil J. A. Komenský v 17. století. Přelom ve zpracování takových souhrnů poznání však znamenala až francouzská Encyklopedie aneb Racionální slovník, věd, umění a řemesel (18. století). A právě po jejím hlavním tvůrci je pojmenována Encyklopedie Diderot.

Encyklopedie zatím vyšla ve 4 a 8 (3 bez obrázků) svazcích, přičemž letos začalo vycházet její dvacetidílné vydání. Bude se jednat o největší českou encyklopedii současnosti a podle nakladatele se má stát „Ottou“ 21. století. V návaznosti na tento počin se na dvojcédéčku objevila i její elektronická podoba.

Cédéčka se po zasunutí do mechaniky automaticky spustí a před vámi se objeví úvodní obrazovka. První cédéčko na ní nabízí Prohlížení podle oborů, Fulltextové hledání, Obrazové album, Tabulkové album, Svátky a výročí. Na druhém si můžete vybrat také z Prohlížení podle oborů a Fulltextového vyhledávání, dále následují Interaktivní mapy, Zvukové album, AnimaceDiderot hrou.

Zvolíte-li Prohlížení podle oborů, otevře se hlavní okno s tabulkou o 40 políčkách. 39 z nich zastupují různé obory lidské činnosti (např. Filozofie, Matematika, Sport, Vojenství) a to poslední se jmenuje Celá encyklopedie. Poté, co na některé z nich klepnete, zobrazí se okno Navigace s nabídkou jednotlivých hesel. Po výběru se jejich obsah znázorní v hlavním okně. Samozřejmě nechybí ani možnost si je vytisknout – stačí na ně klepnout pravým tlačítkem myši. Aby si k heslům mohl dopisovat vlastní poznámky každý uživatel cédéčka, jeho autoři připravili víceuživatelský poznámkový blok. U některých hesel dodali také odkazy na webové stránky měst a institucí.

A co pomocí popsaného ovládání naleznete? 125 000 oborových údajů, 7 300 ilustrací, fotografií, tabulek, grafů a map, 400 zvukových ukázek a 200 otázek roztříděných do 7 oborů. Za necelých tři sta korun budete mít k tomu všemu na jeden rok přístup. Pak budete muset licenci zaplatit znovu, jinak se k uvedeným informacím dostanete už jenom na webu – zdarma.

Pro žáky a učitele základních a středních škol se jedná o docela zajímavou nabídku. Domnívám se však, že odborníkům a opravdu vzdělaným lidem tato encyklopedie určena není. Nebyla totiž zpracována systematicky a důkladně, a to ani její elektronická podoba. U oborů chybí důležitá hesla (např. Playboy či Mladý svět v Masmédiích, J. A. Pitínský a S. Gedeon v Divadle a filmu, A. A. Milne v Literatuře), hesla nejsou dostatečně provázána (např. u B. Basikové není zmínka o Stromboli, přitom její použitá zvuková nahrávka je z jejího působení v této skupině), zpracování hesel je nevyvážené (např. Rolling Stones – 9 řádků, Kelly Family – 13 řádků!) a nedostatečné (např. u mnoha (nejen) spisovatelů chybí jejich fotografie a obsažnější bibliografie, u B. Viana chybí jeho pseudonym!), zařazení hesel je přespříliš subjektivní (např. najdete K. Brožovou, nikoli T. Holého!) atd.

Bohužel už to nejspíše nenapraví ani postupné aktualizace. Škoda. V české kotlině se tak rozsáhlé projekty zpracovávají maximálně dvakrát za sto let. I přes obrovský kus práce, který mají autoři encyklopedie a potažmo i cédéček za sebou, se nedá jejich dílo s Ottovým slovníkem naučným (1888–1909) a jeho Dodatky (1930–1943) srovnat. Za sto let nashledanou.

Encyklopedie Diderot v. 2001
Cena: 295 Kč vč. DPH
Minimální konfigurace: Pentium 266, 32 MB RAM, 256 barev, CD-ROM, zvuková karta, Windows 95/98/Millenium/2000/NT

Cenové srovnání:
Ottova encyklopedie komplet, 5 900 Kč vč. DPH
Encarta Deluxe 99 English, 2 780 Kč vč. DPH

Další informace na www.diderot.cz

Vyšlo v časopise Computer

Vincent Belej

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.