Radek Sárközi: Státní maturita a proměna výuky

středa 22. listopadu 2000 ·

Státní maturita je tady. Katalogy byly rozeslány do škol a v roce 2004 podle nich budou s největší pravděpodobností maturovat všichni středoškoláci. Jaké bude mít zavedení státní maturity důsledky pro výuku? A jak se k ní postaví učitelé, studenti a rodiče?

Možností, jak se ke katalogům postavit, je několik. Mohou vzbudit všeobecnou nevoli a stávky učitelů, nebo být stoprocentně akceptovány širokou veřejností? Nejpravděpodobnější je, že se řada odborníků pokusí o dílčí změny v katalozích, tak aby více odpovídaly jejich představě o státní maturitě. Rodiče a studenti se zase začnou učitelů ptát: Proč učíte to a to, když se z toho nebude maturovat?

Pokud si pečlivě prostudujeme katalog sestavený pro klíčový předmět, kterým český jazyk a literatura, zjistíme, že ho tvoří několik částí různého významu a dosahu. Pro studenty jsou nejdůležitější kapitolou Specifické cíle. Podle ní se budou připravovat k oběma úrovním obtížnosti, které katalogy nabízejí. Zdá se, že v lehčí variantě by neměly dělat potíže ani žákům studijních oborů středních odborných učilišť. Těžší variantu bude absolvovat vlastně jen minimum studentů, kteří budou chtít pokračovat ve studiu bohemistiky a příbuzných oborů. Jak se k nim ale má postavit učitel a škola? Má dál učit vše, co je předepsáno v osnovách, když ke státní maturitě bude potřebovat většina studentů pouze zlomek znalostí, které se požadují nyní? Žáci přece mohou oprávněně namítnout: „To se učit nebudeme, protože z toho nematurujeme… Ať se to učí pouze ti, kteří chtějí skládat náročnější variantu, nejlépe na zvláštním semináři.“ To bude zřejmě řešení, ke kterému se školy budou uchylovat ve všech maturitních předmětech. Otevřou zvláštní semináře pro těžší variantu maturity, lehčí verzi pokryje běžná školní výuka a asi vzniknou nějaké doučovací semináře pro studenty, kteří se bojí, že nezvládnou ani tu lehčí…

Katalog však obsahuje ještě jednu část, která je zcela nesystémová, vůbec do ostatních nezapadá a vlastně by se dala vypustit. Jmenuje se Tematické okruhy a je prý "konkretizací osnov". Stejně jako osnovy vyčísluje, co by se mělo vyučovat. Nemohu se než ptát: Jde o materiál závazný pro všechny učitele? Co se stane, když učitel neodučí všechna témata a vyjmenované autory? Zřejmě nic! Protože se má řídit platnými osnovami, a ne předmětovými katalogy, a protože k osvojení specifických cílů není znalost kompletního obsahu tematických okruhů potřebná. Je to pouze svévolná variace na osnovy, která zbytečně vyzdvihuje některé autory jako "zcela klíčové", jiné jako méně důležité a ostatní nejmenuje.

Myslím si, že tato část může způsobit řadu závažných škod. Někteří učitelé by mohli podlehnout dojmu, že musejí učit právě to, co je uvedeno v tematických okruzích. Faktem ovšem je, že na úspěšnost kandidátů státní maturity nebude mít znalost jednotlivých témat podstatný vliv. A když, tak spíše negativní. Opakují totiž to, kvůli čemu bývají osnovy kritizovány nejvíce - sklon přetěžovat studenty faktografií a jistou bezrozměrnost. Jsou totiž formulovány příliš neurčitě. Co třeba znamená vyučovat Škvoreckého? Mají žáci znát všechna díla, která napsal, jeho životopis (včetně produkce nakladatelství 68´Publishers) a pražskou střední školu, která nese jeho jméno? Kolik jeho knih má student přečíst? Má jít na film „Zločin v šantánu“ a sledovat seriál „Hříchy pro pátera Knoxe“? Má prostudovat „Nápady čtenáře detektivek“? To všechno lze naučit, pokud bude mít učitel dostatek času. Rozhodně se ale učitelé nemohou s takovou hloubkou věnovat všem autorům a tématům, o kterých je v tematických okruzích zmíněného katalogu cílových požadavků zmínka. Vedlo by to jen k přetěžování žáků. Učitel by neměl čas na opakování a třeba ani na svoje oblíbené autory, které chce studentům zprostředkovat.

Jsem přesvědčen o tom, že by se měla tato část z katalogů zcela vypustit. Zřejmě se to ale nestane, a proto bych rád zdůraznil, že pro státní maturitu jsou nejdůležitější Specifické cíle, s ostatními částmi katalogu si zbytečně nedělejte těžkou hlavu!

Jaký je váš názor na zavedení nové maturitní zkoušky v roce 2004 a předmětové katalogy, které jsou její součástí?

Radek Sárközi

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.