redakce: Ministerstvo školství zveřejnilo návrh Bílé knihy

středa 25. října 2000 ·

Včera navečer byla vystavena na webové stránce Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy druhá verze národního programu rozvoje vzdělávání tzv. Bílé knihy. Dne 24. 10. 2000 byla vystavena na webové stránce Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy druhá verze národního programu rozvoje vzdělávání tzv. Bílé knihy. Bílá kniha je závazný dokument, který vyjadřuje vládní záměry v oblasti vzdělávání a usiluje o vyjádření celospolečenských /a nikoliv skupinových či stranicko-politických/ zájmů. Časovým horizontem dokumentu je rok 2005, v některých částech se zřetelem k období roku 2010. Předmětnou oblastí Bílé knihy je celá vzdělávací soustava ve své sociální, kulturní a hospodářské podmíněnosti. Úvodní text vyjadřuje obecné cíle výchovy a vzdělávání a zdůvodňuje principy vzdělávací politiky, v dalších částech se autoři zaměřují na tři hlavní vzdělávací sektory, které se vyvíjejí v odlišných legislativních, správních a finančních podmínkách: regionální školství, terciární sektor a vzdělávání dospělých.

Národní program rozvoje vzdělávání v České republice vznikl na základě usnesení vlády ČR z dubna 1999, kterým byly schváleny hlavní cíle vzdělávací politiky, jež se staly východiskem „Koncepce vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy v ČR“ (květen 1999). Dalším zdrojem předloženého textu se staly analýzy českého školství z předcházejících let a zprávy a doporučení Výboru pro vzdělávání OECD. Významná část dokumentu vychází z výsledků vyhodnocení veřejné diskuse, jejíž první fáze proběhla od června 1999 do února 2000. Druhá fáze veřejné diskuse probíhá v současné době a bude trvat do konce letošního roku.

Bílé kniha ve formátu .zip ke stažení zde.

redakce

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.