redakce: Kupte svým dětem mobil - nebudou kouřit!

úterý 10. října 2000 ·

Mobilní telefony se stávají významnou a překvapující zbraní v boji proti kouření. Podle anglických lékařů totiž se stoupajícím počtem mobilních telefonů mezi dospívajícími děvčaty klesá počet těch, které kouří. Mobilní telefony se stávají významnou a překvapující zbraní v boji proti kouření. Na lékařské konferenci, která se v minulém týdnu konala v Londýně, byly prezentovány téměř anekdotické závěry o prazvláštní vazbě, jež byla prokázána mezi dvěma společenskými jevy: se stoupajícím počtem mobilních telefonů mezi dospívajícími děvčaty klesá počet těch, které kouří.

Počet kuřaček je mezi tamní mládeží prý opravdu zarážející, a tak není divu, že Angličané zkoušejí všechny cesty, jak tomuto nebezpečnému nešvaru předcházet. Podle anglických lékařů je novým a mocným prostředkem právě mobilní telefon. Ten prý zejména děvčatům dodává stejný pocit dospělosti, kvůli němuž v pubertě začínají kouřit. Od tohoto poznatku již byl jen krůček k veřejnému doporučení: „kupujte svým dětem mobily, nebudou kouřit.“

„Cigareta v ruce je oním faktorem, který v očích jiných dělá z dívky mladou a důležitou dámu,” podotýká jeden z lékařů. „Pokud dívka dostane mobil, v mnoha případech ona sama prožívá stejný pocit důležitosti a dospělosti. Cigarety jdou stranou, protože málo platné, už také někdy slyšela, že kouření je škodlivé. Dá pak přednost celkem neškodnému mobilu před cigaretou…”

Podle výzkumníku mít mobil v ruce odpovídá sociálnímu a společenskému rituálu shodnému s kouřením. Volat z mobilu zkrátka nerozlučně patří k představě světa dospělých, stejně tak jako cigareta. "Na ulici přece potkáváme mnoho děvčat. Drží v ruce mobil a většinou nikam netelefonují. Musí něco držet v ruce – je to totéž, jakoby v ruce držely cigaretu,” uzavírá své poznatky jeden z výzkumníků.

Operátoři mobilních telefonů mohou mít radost. Přispívají k dobré věci a ještě je to nic nestojí, ba právě naopak.

Zdroj: BBC

redakce

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.