Miloslav Hubatka: Školy nejsou vetešnictví

pondělí 23. října 2000 ·

Dnes mi na stůl přišla obálka s nabídkou soukromé firmy, která mě zvedla ze židle. Tato super nabídka spočívala ve vnucování starých a ještě starších počítačů za výhodné ceny… (Několik důvodů, proč se vyvarovat levného zboží.)

Dnes mi na stůl přišla obálka s nabídkou soukromé firmy, která mě „zvedla ze židle“. Jednalo se o nabídku soukromé firmy z Ostravska, ale vlastně není podstatné, která firma to byla a odkud je, ale co nabízí: repasované počítače a další techniku. Tato "super" nabídka tedy spočívala ve vnucování starých a ještě starších počítačů za výhodné ceny. Co je to „výhodná cena“? Starý krám zůstane starým krámem i po novém nátěru, ať už je jakýkoliv. A argument, že pro potřeby školství je to dostačující, je také jaksi pokřivený. Jsou snad školy smetiště, kde banky a úřady odloží nepotřebné a vyřazené zboží? Dovolím si nastínit dva pohledy.

Pohled rodiče
Jako rodič, který mimochodem platí nemalé daně a odvody, nechci ani slyšet o tom, že by školy měly platit za staré krámy. Nemá snad škola připravovat pro život? A neměli by žáci snad pracovat s tím, co budou potřebovat na dalším stupni školy nebo v praxi? Starý počítač s Win 3.11 a textovým editorem T 602 není správné řešení, ale velký krok zpátky. Myslím, že již jsme trochu dál ve vzdělávání, abychom šetřili na nepravých místech.

Pohled učitele
Ve školství nejsou peníze na dostatek moderní techniky, která skutečně rychle zastarává, ale tím spíše by se peníze měly účelně a správně vynaložit. To, co se zdá jako snadné a levné řešení, se brzy obrátí v opak. Rychle se zjistí, že repasované počítače jsou poruchové a servis je zatraceně drahý. Počítače jsou bez operačního systému a ten se sice dá koupit výhodně v Selectu, ale také není zadarmo. Další zklamání nastane v momentě, kdy zjistíte, že většina SW a multimedií je pro vás nedostupná a přestavba počítače příliš drahá a často i technicky nemožná. Za pět let, co se zajímám o využití počítačů ve školství a zprostředkovávám Select pro školy a provádím i poradenství kolem SW a HW, jsem ještě nenašel jedinou školu, která by byla spokojena s uvedeným řešením. Pokud takovou znáte, dejte mi prosím vědět, neboť by to byla výjimka potvrzující pravidlo. A pokud byli někde spokojení, jak si snadno zařídili počítačovou učebnu, tak jim nadšení nevydrželo příliš dlouho.

Něco jiného je ovšem řešení pomocí terminálového serveru a tenkého klienta, ale to je opravdu jiná věc.

Když se na znojemském okrese začalo s vybavováním škol počítači, prozřetelně školský úřad se službou škole a s dalšími poradci stanovil DOPORUČENÁ PRAVIDLA PŘI POŘIZOVÁNÍ POČÍTAČŮ DO ŠKOL. Pravidla byla sice jen doporučená, nicméně sehrála pozitivní roli a nyní je na okrese Znojmo cca 90 škol vybavených počítači a připojených na internet. Samozřejmě, každý postupoval v rámci svých možností, ale základ mají. Navíc ruku v ruce s tím šly kurzy pro učitele, které je zaškolovaly na práci na PC, alespoň na základní uživatelské úrovni. A není to díky repasovaným počítačům. Již nemám originální dokument, který byl tenkrát vydán, ale shrnul jsem základní teze do malého sedmera.

1) Levně kupované, dvakrát placené
V informačních technologiích platí více než kdekoliv jinde. Levnější počítač nemusí být vždy i výhodnější nákup. Naopak, 3 - 4 tisíce ušetřené na hardware se nám často vrátí jako další investice do servisu. A to bývá často dražší než ušetřené tři tisícovky. Rozhodně se vyvarujte počítačů repasovaných, sestavovaných z dílů a součástek neznámé značky a tudíž i kvality (tzv.noname). Jak takové počítače poznáte? Laik je většinou nepozná. Spoléhejte tedy na solidní a renomované firmy s dobrým technickým a servisním zázemím. Firma s jedním servismanem nebude asi to pravé ořechové.

2) Počítač bez operačního systému je poloviční počítač
Váš počítač bez odpovídajícího operačního systému je vlastně jen hromada železa. Nákup "holého" počítače znamená dokoupení operačního systému, což také není nejlevnější. Při nákupu nového počítače žádejte ihned OS (operační systém) jako tzv. OEM verzi. Solidní firma Vám ji automaticky nabídne. Je levnější než dokoupení celé krabice OS dodatečně. U počítačů s nelegálním OS je dobré dokoupit licenci. Zde je možno využít projektu Microsoft Select.

3) Držte krok s dobou - hardware
Zvažte konfiguraci počítače. To co se při nákupu může zdát jako zbytečný přepych se již za pár měsíců může stát nezbytností. Jenže dokoupení již nemusí být tak výhodné a právě u levnějších počítačů ani možné. Např. mechanika CD ROM by měla být samozřejmostí. Vždyť většina software se instaluje právě z CD ROM. Informační technologie jdou velmi rychle kupředu. Počítač s nejnovějším procesorem, který jste právě koupili, se za půl roku už nebude vyrábět. To ovšem neznamená, že Váš počítač je zralý do šrotu a musíte koupit novější. Nic takového. Váš počítač bude bez problémů pracovat i dalších několik let, jen při pořizování mějte na paměti, že staré bude ještě starší a nenechte si vnutit šrot.

4) Držte krok s dobou - software
I v software platí, že co se zdá dostačující na počátku, za chvíli zdaleka nevyhovuje. Náročnost software a jeho požadavky na hardware stoupají a spokojit se se starší verzí kteréhokoliv produktu jen proto, že to počítač nezvládne, se může brzy ukázat jako krajně nevyhovující. Obecně platí, že nové verze software bez problému přečtou všechny verze starší, ale už to neplatí obráceně. Takže se Vám stane, že si nepřečtete dopis, tabulku nebo obrázek od kolegy, který je o něco před Vámi.

5) Legální software - dobrý software
Všem je známý fakt, že mít pirátský software je nelegální a trestné. Při nelegálním operačním systému je možno dostat i pokutu za špatně vedené účetnictví, neboť jeho legálnost může zkontrolovat i finanční úřad. ( Jak již bylo řečeno v bodu 2, počítač bez OS vám nebude k užitku). Navíc různé načerno zkopírované programy jsou často zdrojem počítačových virů, což může zcela zničit Váš počítač.

6) Nekupujte zajíce v pytli
Při nákupu jakéhokoliv nového software se nenechte zlákat líbivými, ale často i falešnými reklamními triky. Solidní softwarová firma Vám dá buď zkušební verzi produktu nebo zkušební dobu. Po ověření, že je to přesně to, co potřebujete, objednáte a zaplatíte.

7) Žádejte záruku
Při nákupu jakéhokoliv hardware žádejte záruční lhůtu. U počítačů je standard 3 roky, u ostatní techniky cca 1 rok. Zboží bez záruky nikdy neberte. Nenechte se zviklat jakýmikoliv argumenty.

Miloslav Hubatka

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.