Milan Hausner: Nejlepší tituly Europrix (II.)

sobota 21. října 2000 ·

Ve čtvrtek jsme představili 5 nominovaných v kategoriích Knowledge and Discovery a First steps. Dnes se zaměřím na vybrané tituly z ostatních kategorií, které jsou podle mého názoru v něčem unikátní a mohou něco říci i českému uživateli.

Ve čtvrtek jsme představili 5 nominovaných v kategoriích Knowledge and Discovery a First steps. Dnes se zaměříme na vybrané tituly z ostatních kategorií, které jsou podle mého názoru v něčem unikátní a mohou něco říci i českému uživateli.

Kategorie : Empovering Citizens

Bloody Sunday
(Velká Británie)

Krvavá neděle je produktem, který vznikl v průběhu vyšetřování známého masakru, při němž bylo zastřeleno 35 občanů severního Irska – Krvavé neděle v roce 1972. Tento disk je trojrozměrnou pomůckou, která měla svědkům v průběhu soudního líčení pomoci se orientovat v prostoru a co nejlépe si vybavit své vzpomínky na otřesnou událost před skoro třiceti lety. Disk je opravdovým unikátem, protože až doposud nebyla multimédia využita tímto způsobem.

demo programu:
http://winners.europrix.org/nominees/showroom.html?id=4027

Digidemocracy netmedia
(Finsko)

Podle mého názoru příšerný název (typicky americký – digitální demokracie je přesně to, co si klidně jako občan odpustím) vůbec nekoresponduje s docela rozumným obsahem. Web stránky poslankyně evropského parlamentu Astrid Thors jsou z hlediska efektivní komunikace mezi voliči a jejich zástupcem dobrou ukázkou, jak by mohlo uvedené spojení fungovat.

demo programu:
www.astridthors.net

Kategorie: Multilingual Europe

The other side of Europe

Tento CD ROM je vlastně interkativním albem 40 prací umělců ze střední a východní Evropy. Představuje významný počin při sbližování dvou odlišných světů a dvou poměrně odlišných kultur. Z uvedeného hlediska má tento produkt velkou vypovídající hodnotu, neboť vytváří tolik potřebné mosty.

(Poznámka: V této kategorii byly také zařazeny produkty českých firem Langmaster a Lingea. Jejich produkty se sice do přímé nominace nevešly, ale přesto patřily k nevýše hodnoceným titulům celé Evropy).

demo programu:
http://winners.europrix.org/nominees/showroom.html?id=2060

Kategorie: European Culture

Anne Frank House

Tento CD-ROM je trojrozměrným vyjádřením slavného deníku Anny Frankové a připomenutím tragických dní II.světové války a holocaustu. Vynikající grafika se snoubí s hluboce lidským řešením. Celý disk přináší poměrně neotřelý a nevšední zážitek při prohlídce této pamětihodnosti.

demo programu:
http://winners.europrix.org/nominees/showroom.html?id=2008

Milan Hausner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.