redakce: Diskuzní téma 1

čtvrtek 28. září 2000 ·

Diskuzní témata

Smíme se dotýkat dětí?

Mezilidská komunikace neprobíhá zdaleka jen na verbální, tedy slovní rovině. Svou vypovídací hodnotu má i postoj našeho partnera, jeho gesta, mimika, intonace. Významným způsobem komunikace mezi lidmi je také haptika, tedy bezprostřední dotyk.

Tělesný způsob komunikace byl v minulých stoletích běžný i mezi učitelem a žákem. Pomineme-li mírnější variantu fyzického trestu, jakou bylo např. vytahaní za vlasy či za uši, bylo to velmi často také pohlazení, vzetí kolem ramen apod.

Naše současná kultura však zřetelně směřuje k tomu všemožně se tělesnému dotyku bránit. Intimní sféra každého člověka bývá při formálním styku porušována v podstatě jen podáním ruky, což ale není ve škole běžné, a přímý kontakt mezi učitelem a žákem mizí.

Učitelé jsou dnes navíc právem ostražití, majíce na paměti několik nařčení svých kolegů že sexuálního obtěžování žáků. Tělesnému kontaktu s dítětem se tak až na hodiny tělocviku vědomě a důsledně vyhýbají.

Je to dobře? Neochuzuje to vzájemnou komunikaci dítěte a dospělého o důležitý prvek? Není cosi nepřirozeného na tom, že pedagog má strach pohladit svého žáka, skloněného nad sešitem, když ho právě chválí za pěkné písmo?

Nebo je to naprosto v pořádku a osobní sféra žáků má požívat této absolutní ochrany?

Jaký je váš názor? Jaké jsou vaše zkušenosti?

Své příspěvky můžete napsat přímo zde do diskuzního fóra, nebo je můžete posílat na naši redakční emailovou adresu a my je vložíme za vás.

Zajímavé příspěvky budou otištěny v listopadovém čísle časopisu Moderní vyučování.



redakce

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.