redakce: Burza nápadů pro různé předměty

čtvrtek 14. září 2000 ·

V tomto příspěvku přinášíme několik činnosti, které s dětmi při tzv. Dobrovolných setkáních realizovali účastníci pedagogického projektu „Dokážu to?“.

Pošta

Čas: 15 minut

Využití: téměř všechny předměty (otázky lze zaměřit na určité téma naukového předmětu), lyžařský výcvikový kurz, škola v přírodě

Pomůcky: papír, tužky

Postup: Tato hra se hodí na úvod setkání. Každý dostane papír, na který napíše jakoukoliv otázku, která ho právě napadne a na niž by rád znal odpověď. Objevily se např. otázky: „Na co myslíš?“ „Který den v týdnu máš nejraději a proč?“ „Proč máme třikrát do týdne od sedmi?“ „Chtěl bys někdy zkusit nějakou drogu?“

Papíry s otázkami se odevzdají na židli uprostřed kruhu. Děti si berou papíry a píší odpovědi. V okamžiku, kdy jsou pod každou otázkou tři odpovědi, přestáváme psát. Papíry se rozdají nezávisle na autorovi, čtou se nahlas zajímavé otázky a odpovědi. Většinou si děti uvědomí, že kromě legrace, kterou některé věty přinesou, slyšíme průřez myšlenkami skupiny. Papíry s odpověďmi se mohou vyvěsit ve třídě.

Jmenovky a hry se jmény

Čas: 10 až 20 minut

Využití: český jazyk (přídavná jména), sloh (synonyma), třídnická hodina (nová třída), cizí jazyk

Pomůcky: fixy, štítky, tužky, papíry

Postup: Rozdám dětem štítky a vyzvu je, aby si na ně napsali své jméno tak, jak chtějí, aby jim druzí říkali. Vedle jména kreslí své znamení. Poté mluvíme o svém jméně i obrázku – proč zrovna já mám strom, sluníčko, čtyřlístek, kopací míč apod. Potom hledáme přídavná jména s kladným obsahem, která lze utvořit z našeho jména (Maruška – milá, aktivní, radostná, uvážlivá, šikovná, korektní).

Vlastnosti a dovednosti

Čas: 20 minut

Využití: rodinná výchova, občanská výchova (důležité vlastnosti pro lidi, kteří rozhodují v parlamentu, v obcích apod.), sloh, cizí jazyk

Pomůcky: papír, tužky

Postup: Účastníci dostanou lístky a mají napsat své vlastnosti, dovednosti či schopnosti, které by chtěli předat jiným, protože jsou přesvědčeni, že je to v životě důležité (např. životní optimismus, schopnost naslouchat, fantazii, pochopení pro druhé, trpělivost). V druhé části si poznamenávají, co by chtěli od jiných přijmout, protože si myslí, že jim to chybí, ale potřebují to (cílevědomost, schopnost zachovat si chladnou hlavu, schopnost vyrovnat se s neúspěchem, statečnost, trpělivost). Děti jsou schopné si uvědomit, co je v životě důležité, srovnání s ostatními jejich názory vytříbí.

Ruka a vlastnosti

Čas: 20 minut

Využití: sloh, rodinná výchova, cizí jazyk

Pomůcky: fixy, tužky, papíry

Postup: Každý účastník si obkreslí vlastní ruku na papír označený jménem, uvede jednu svou kladnou vlastnost (není nutné). Papíry se pošlou dokola, a kdo chce, může každému připsat vlastnosti, kterých si na něm cení, ale které „majitel“ neuvedl. Všem se vrací popsaná ruka, je pěkné sledovat, jak slova uvedená v prstíkách i na dlaních zahřála. V reflexi děti uvádějí, co je nejvíce potěšilo, z čeho byly překvapené, apod. (jsi zodpovědná, nevyzradíš tajemství, dovedeš chránit holky…).

Co by to bylo, kdyby to bylo

Čas: 30 minut (podle počtu žáků)

Využití: sloh (popis, charakteristika), literatura, (osobnosti spisovatelů, postav děl), dějepis (vlastnosti a znaky historických osobností), zeměpis (vlastnosti a znaky různých zemí, národů), rodinná výchova (partner podle mé představy), občanská výchova (znalosti o významných osobnostech)

Pomůcky: žádné

Postup: Jeden žák jde za dveře, ostatní si domluví nějakou postavu z kolektivu. Žák, který byl za dveřmi, se vrací a hádá: „Co by to bylo, kdyby to bylo – sport, zvíře, věc, květina, nálada, barva…“ Kolektiv odpovídá společně „košíková, pes, pálka, kopretina, veselá, modrá…“, podle toho, jak tyto prvky charakterizují osobu, jejíž jméno má žák uhodnout. Hra vede k lepšímu poznání jednotlivých členů skupiny. Děti mají často větší představivost než dospělí (copatá blondýna je kočička a sluníčko atd.). Děti potěší, když zjistí, že je ostatní znají, že se zajímají o jejich koníčky atd.

redakce

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.