Martin Fencl: Alík - jiný dobrý web pro děti

středa 6. září 2000 ·

Hned při první návštěvě mě zaujal svojí grafikou, která je celá motivována psem Alíkem. Web mě tedy uvítal stejně radostně, jako mě doma vítá můj pes … Druhá recenze od dvanáctiletého Martina Fencla, jehož články se na České škole těší zvláštní čtenářské přízni, a která by mohla být inspirací třeba i pro vaše žáky.

Alík je druhý rozsáhlý web pro děti, který se na internetu objevil zhruba před třemi měsíci. Hned při první návštěvě mě zaujal svojí grafikou, která je celá motivována psem Alíkem. Web mě tedy uvítal stejně radostně, jako mě doma vítá můj pes.

Alík je určen pro děti od 4 do 12 let, ale chodí tam i děti starší a myslím, že podobně jako na Majáky, i dospělí. Registrace je poměrně jednoduchá, vyžaduje minimum údajů a umožňuje i přezdívku s diakritikou.

Celý web je přehledně členěn do několika oblastí. Oblast „Domeček“ je určena pro nejmenší a například v rubrice Poznání je opravdu dobrý Alíkův slabikář, dále pak povídání o ročních obdobích, děti se tu mohou naučit hodiny a nechybí různé drobné zajímavosti. V domečku najdou děti i hry, hádanky, pohádky, omalovánky a Alíkův počítač, který nabízí zajímavé tapety, které je možno si dát na plochu svého počítače.

Další oblast „Kamarádi“ je určena už starším dětem. Tady je klubovna se stoly. Je to chat, kde se můžete posadit k některému z mnoha stolů nebo si založit svůj vlastní stůl a povídat si se svými kamarády. Stručně řečeno, to, co je na jiných chatech nazýváno místnost, se na Alíkovi jmenuje stůl. Vedle klubovny je tu i nástěnka, což je diskusní fórum, kde je možno si založit vlastní diskusní skupiny. Pod ikonkou „Tví kamarádi“ se dá zjistit i kdo je právě přítomný.

Mezi „Tipy“ jsem našel recenze na časopisy, hračky, filmy, knížky, multimédia, CD a kazety, televizní programy, divadelní představení, výstavy a Internet. Jak jsem to pochopil, recenze můžeme do Alíka napsat i my sami. Mezi „Soutěžema“ jsem našel dvě soutěže. Jedna je v psaní zábavného zážitku ze školy a druhá je v malování.

Velmi zajímavé jsou odkazy „Internet“ na webové stránky. Těch je zde několik tisíc a jsou členěny do několika oblastí. Je možno si sem dát i odkaz na vlastní osobní stránku, což jsem udělal. Zařazení odkazu bohužel není on-line jako na některých rozcestnících, ale je provedeno do 1 až 2 týdnů. Můj odkaz byl zařazen hned druhý den. Záleží asi na tom, kolik požadavků na zařazení odkazů právě mají.

Při poslední návštěvě mě zaujaly Alíkoviny, kde je např. rubrika Škola a poznání a v níž se dozvíte něco o tréninku mozku počítačovou hrou. V rubrice Volný čas doma jsou zase články „Pořád u počítače?“, „Psát si deník? Proč? a „Co dát k narozeninám?“. Rubrika Kultura radí, jak si půjčovat knihy v knihovně, a dost zajímavá je i Poradna. V ní se řeší např. násilí rodičů, nešťastná láska na táboře a sexuální problémy dospívajících.

Protože ze samotných stránek se toho dá sice vyčíst dost, ale já byl zvědavější, položil jsem pár otázek Davidovi Formánkovi, majiteli a řediteli firmy SILCOM Multimedia, která Alíka naprogramovala a spravuje ho.

Jak se jmenuje firma, která Alíka naprogramovala a čím se jinak ještě zabývá?
SILCOM Multimedia - zabýváme se tvorbou dětských multimediálních CD-ROMů. Naše tituly patří mezi nejprodávanější v ČR a daří se nám již pronikat i do zahraničí (např. Polsko, Rusko, Německo, Francie).

Proč jste se rozhodli provozovat Alíka?
Protože mi přišlo rozumné pustit se i do on-line aktivit, vzhledem k postupnému rozvoji internetu.

A protože děláme věci pro děti, tak jsme udělali dětský web.

Jak je Alík financován?
Prozatím ze zisku z našich CD-ROMů, v budoucnu doufáme, že se nákladově osamostatní a začne vydělávat svými vlastními aktivitami.

Jak je Alík propagován?
Vydali jsme tiskové zprávy, tyto už vyšly na známých zpravodajských serverech, dále již byly články na některých specializovaných webech a do krabic s našimi CD-ROMy vkládáme samolepky s Alíkem, zasíláme samolepky i našim registrovaným uživatelům (a že jich je :-)

Spolupracuje ještě někdo na Alíkovi?
Na Alíkovi dělali v podstatě všichni od nás (tj. 5 lidí) a cca 12 externistů (externisti jsou hlavně redaktoři, ale také ilustrátor, PHP programátor, Java programátor).

Doufám, že k větší návštěvnosti Alíka napomůže i tento článek, protože Alík opravdu stojí za to. Děti tu mají možnost psát autorům své názory a připomínky a tím se tedy podílet na vývoji stránek. To je myslím výborná věc, protože nás to učí užívat internet aktivně. Doufám, že se přidají další firmy a podobných webů pro nás děti bude brzy víc.

Martin Fencl

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.