Jan Marintz: Ministerská vyhláška považuje žáky z národnostních menšin za zdravotně postižené

úterý 19. září 2000 ·

Tiše připravovaný návrh vyhlášky o poskytování preventivních a poradenských služeb ve školství a typech školských poradenských zařízení obsahuje rasistické definice, které zahýbou i otrlým čtenářem. Čtení ministerských vyhlášek, směrnic a metodických pokynů je vždycky strastiplnou anabází, které se většina učitelů zásadně vyhýbá. Návrh vyhlášky o poskytování preventivních a poradenských služeb ve školství a typech školských poradenských zařízení, který byl zveřejněn na stránkách České školy, by však měl být výjimkou z tohoto pravidla. Svým obsahem zaujme i otrlého kantora, se kterým už nic nehne, neboť vychází z utajovaných myšlenek, které dnes nahlas vyřvávají pouze skupiny plešatých skinheadů při svých pravidelných srazech. Ti jediní snad obsah tohoto materiálu jsou schopni ocenit, co ocenit, budou ho oslavovat! Co oslavovat, přímo vstoupí do České sociálně demokratické strany. Za žáky se zdravotním postižením se pro účely této vyhlášky totiž považují žáci propuštění z ústavní nebo ochranné výchovy a žáci z národnostních menšin a z etnických skupin! Ano, nemýlíte se! Zrak vás nešálí a rozum neklame, je tomu opravdu tak!

Jen tak mimoděk na vás z pod cípu návrhu této vyhlášky jukne malý xenofobní občánek, který nesnáší vše, co vybočuje. Barvou, jazykem a národností počínaje a neuspořádaným rodinným původem či chudobou konče. Přivřete-li trochu oči a upřete-li je na kalendář, zjeví se vám datum 1935. V této době snad bylo, alespoň pro některé ideologie a dle jejich představ, normální hlásat podobné myšlenky, ale dnes se píše rok 2000! Váhavě bereme za kliku Evropské unie a ve zpocené ruce žmouláme pomačkanou rádiovku. Nazdar, Evropo, tak už jsme zase tady!

Aby toho nebylo dost, dozví se vyděšený čtenář v dalším textu tohoto materiálu, že „za děti, žáky a studenty se sociálním znevýhodněním se pro účely této vyhlášky považují děti, žáci a studenti z prostředí, které neumožňuje plně rozvíjet schopnosti a dovednosti, nebo které je ohrožuje sociálně patologickými jevy včetně zneužívání návykových látek". Vezmeme-li tuto tezi doslova, potom sociálně znevýhodněnými dětmi, žáky a studenty budou všechny děti a mladiství ve velkých i malých městech, která se hemží hracími automaty a drogovými dealery, rozvedenými nebo dokonce, považte, nezaměstnanými rodiči. Ti všichni pak dostanou, podle návrhu této vyhlášky, malou cedulku s nápisem sociálně znevýhodněné dítě, žák nebo student. Budou tímto označením nějak zvýhodněni? Jistě, že nebudou. Je to jen krutá hra se slovy. Nebo snad plánují sociální inženýři nějaký nový vzdělávací experiment, který vytvoří podmínky k absolutní sociální rovnosti všech občanů? K úspěšnému ekonomickému rozvoji dnes nestačí jen materiální podmínky, ale stejně důležité je i názorové a morální klima společnosti, které se v současné ekonomii nazývá „sociální kapitál“. S jakým sociálním kapitálem ovšem operuje tento materiál? Je to strach nebo stud, který nám brání odpovědět?

Dostojevskij kdysi prohlásil, že „všichni jsme vyšli zpod Gogolova Pláště“. Bylo by nepochybně zajímavé poodhalit, pod pláštíkem které instituce se choulí autor či autoři zmíněné vyhlášky. Je-li jím ministerstvo školství, pak bůh ochraňuj ministra Eduarda Zemana! Argument, že návrh vyhlášky ještě není dokončen či schválen a mimoděk unikl z ministerstva školství, však neobstojí, protože rukopis, s jakým je psán, svědčí o faktu, že se bezpochyby nejedná o omyl hlupáka či chybu v přepisu původně nezávadného textu.

V takovém případě se ovšem toto Olovo II stane pouhou ouverturou k dalšímu dílu mediálního běsnění, které vypukne, zjistí-li se autor či autoři tohoto návrhu vyhlášky. Gogol (a zcela určitě ani ministr školství Zeman) by jistě svůj plášť k takovému literárnímu dílu nepropůjčili. Gogol byl ovšem autorem i jiných děl, z nichž největší podobnost k tomuto materiálu vykazují Bláznovy zápisky. No, snad se autoři návrhu vyhlášky inspirovali tímto dílem.


Jan Marintz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.