Hadj Moussová Zuzana: Sexuálně zneužívané dítě (III.) - důsledky

středa 20. září 2000 ·

Primárně je dítě poškozeno samotným aktem, zvláště v případech brutálnějších forem sexuálního zneužití. Sekundárně však nastupují další negativní důsledky, které zasahují osobnostní a emocionální vývoj dítěte… Třetí díl tematického seriálu. Sexuální zneužití vyvolává u dítěte celou řadu negativních důsledků. Primárně je dítě poškozeno samotným aktem, zvláště v případech brutálnějších forem sexuálního zneužití. Sekundárně však nastupují další negativní důsledky, které zasahují osobnostní a emocionální vývoj dítěte a týkají se i dětí, které nebyly zneužitím přímo fyziky poškozeny. Dítě může být poškozeno i pokusy o sdělení svého zážitku a reakcemi sociálního okolí na ně. Závažnost důsledků sexuálního zneužívání ovlivňuje rovněž věk dítěte v době, kdy ke zneužití došlo, a způsob, kterým k němu došlo.

Krátkodobé a dlouhodobé důsledky
Rozlišujeme krátkodobé a dlouhodobé důsledky sexuálního zneužití. Krátkodobými důsledky jsou okamžité reakce na zážitek sexuálního zneužití, dlouhodobé následky se projevují až jako určité změny v dospělosti. Ukazuje se, že mladší, méně zralé děti reagují spíše regresivně, na prvním místě se uvádí traumatická reakce dítěte, která je většinou charakterizována akutní úzkostí. Starší dítě spíše utíká z domova nebo je agresivní. Důsledkem sexuálního zneužití je často také náhlé zhoršení školního prospěchu, o kterém jsme se už zmínili posledně. Mezi dlouhodobými důsledky jsou uváděny především častější sexuální dysfunkce, deprese, sebevražedné tendence, úzkost a drogové a alkoholové závislosti a sexuální dysfunkce v dospělosti. Velmi závažným důsledkem je tzv. identifikace s agresorem - tím se dítě snaží zpracovat psychické zranění, které utrpělo. V dospělosti se to pak může projevit tím, že kdysi zneužívané dítě se stává zneužívajícím dospělým.

Sexuálním zneužitím je otřeseno rovněž sebehodnocení dítěte. Dítě se cítí fyzicky znehodnoceno, pošpiněno, objevují se i psychosomatické symptomy. Dítě často prožívá pocity viny a studu, objevuje se změněný vztah k vlastnímu tělu. V řadě případů dítě reaguje depresivními symptomy - to platí více o adolescentech než o mladších dětech. Častěji se také objevuje sebevražedné chování.

Sexuální zneužití v dětství je zásahem do přirozeného vývoje sexuality u dítěte, specifickým následem je tedy změněný vztah k sexualitě. U dítěte se může objevit reakce v podobě hypersexuality. Může se objevit kompulsivní (nutkavá) masturbace, promiskuita, která může vést až k prostituci (uvádí se, že kolem 30  % prostitutek má v anamnéze zneužití v dětství). Může dojít k náhlé změně sexuálního chování dítěte, které bylo zneužitím vytrženo z normálního vývoje a nabývá předčasně zkušeností a zážitků, které nejsou jeho stupni sexuálního vývoje přiměřené a které tento vývoj rozrušuje. Dítě rovněž není schopné rozlišit vřelé emocionální vztahy od sexuálních, a tím se stává snadnější obětí dalšího zneužívání. Opačnou reakcí může být naopak odmítání a sexuální inhibice, přetrvávající i v dospělosti.

Ztráta důvěry k dospělým
Velmi závažným důsledkem je nedůvěra k rodičům či dospělým obecně. Pocit zrady se projevuje především v rozrušení vztahu k dospělým, kterým věřilo a důvěřovalo. Cítí se zrazováno zneužívajícím dospělým, ale i ostatními, pokud se jim svěří a nedokáže je přesvědčit o pravdivosti svých výpovědí. Dítě prožívá pocit bezmocnosti, protože nejen není schopno ubránit se zneužívání, ale navíc má pocit, že ho neubrání ani nikdo jiný, zvláště tehdy, když mu ostatní dospělí nedůvěřují a ono nemůže důvěřovat jim.

Pocit nepatřičnosti, nepřiměřenosti a ztráty důvěry ve svět i v sebe sama je zřejmě nejzávažnějším důsledkem sexuálního zneužití dítěte a je pravděpodobné, že dítě, poznamenané podobnými zážitky, bude mít problémy i v pozdějších obdobích. Budeme se proto této oblasti ještě podrobněji věnovat i z hlediska možné pomoci se strany učitele.

Hadj Moussová Zuzana

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.