Miloslav Fuček: Jak (ne)založit internetové studio pro děti

úterý 25. července 2000 ·

Jste členem neziskové organizace a rozhodnete se, že vybudujete internetové studio, kam by děti mohly přicházet jen za malý poplatek. Zpočátku vám všichni pomáhají, i radnice vám vyjde vstříc, nakonec ale stejně zjistíte, že studio lze zrealizovat jen jako "podnikatelský" projekt…

Vše začalo takto. V rámci Informačního centra oddílů a klubů (ICOK), což je občanské sdružení dětí a mládeže, jsme se rozhodli založit v Praze internetové studio, kam by mohly za levný poplatek chodit děti, které nemají internet doma.

Protože ICOK už částečně působí na Praze 4 a spolupracuje zde s dalšími organizacemi, rozhodli jsme se jej zřídit právě tady a společně s internetovým studiem tu vybudovat také Informační centrum pro děti a mládež. Obvodní úřad pro Prahu 4 projevil o informační centrum zájem, místostarosta dr. Hejma dokonce přislíbil pomoc při vybavení vyřazeným nábytkem a případně i technikou (počítače, kopírka, fax). Vše začínalo slibně.

Pak jsme si vyhlédli prostor ve Hvězdově ulici, který je pro zřízení internetového studia ideální. Je to dům ve vlastnictví města, kde jsou samé nebytové prostory. Z toho bych usuzoval, že pronajmout jeden z nich nekomerčně za symbolické nájemné by neměl být velký problém. Pro nás měla tato situace další výhodu. Internetové studio potřebuje pevnou linku, jejíž měsíční nájem se pohybuje kolem 10.000,-- Kč. Vše jsem předem konzultoval s profesionálem a ten mě upozornil, že linky přes mikrovlnou anténu jsou sice levnější, ale odvislé na počasí a nejsou pro podobný záměr vhodné. Navíc tyto linky mají většinou měřený přenos dat, a těch se v internetovém studiu přenese tolik, že v konečném důsledku by pro nás byly mnohonásobně dražší. Zrodil se tedy takovýto nápad: Cena pevné linky je pro neziskový projekt velká, ale v domě, kde je zhruba 20 komerčních firem, je šance objednat linku s dvojnásobnou kapacitou, jejíž měsíční pronájem stojí 15.000,-- Kč, ale na kterou se dají připojit i další počítače komerčních firem, které se tak mohou podílet na úhradě nákladů. Prostě šance na oboustranně výhodnou spolupráci: nabídnout těmto firmám velmi levné připojení kvalitní pevnou linkou a zároveň tak mít linku buď zcela zadarmo nebo aspoň velmi levně.

Můj kamarád, který obchoduje s repasovanou výpočetní technikou, mi přislíbil vybavení celého studia sponzorsky, tedy zadarmo. Nábytek přislíbil obvodní úřad, takže už opravdu chyběl jenom vhodný nebytový prostor, na jehož náklady (elektřina, symbolický nájem, vodné a plyn) si studio vydělá svým provozem. Připravený projekt umožňoval i současnou realizaci informačního centra, jehož obsluha by byla společná s obsluhou internet studia. Protože ICOK je občanské sdružení dětí a mládeže, není pro něj problém, aby tyto funkce zastali vedoucí buď úplně zadarmo nebo za symbolické částky, protože jsou zvyklí s dětmi také pracovat bezplatně. Jinými slovy řečeno, ICOK je schopen dotovat projekt volným časem dobrovolníků, nikoli penězi.

S tímto projektem jsme žádali o nebytový prostor ve Hvězdově ulici v přesvědčení, že vše musí vyjít, protože lepší nabídku už nemůžeme poskytnout. Bohužel - zmíněný prostor nám poskytnut nebyl, dostala jej komerční firma. A to i přes to, že dosavadní prostory, které jako kancelář využívá Nadace Kamarádi, budou rekonstruovány pro jiné účely a nadace z nich dostala výpověď. Z přiloženého projektu bylo patrno, že nadace na něm spolupracuje a z jejího přípisu bylo i zřejmé, že by využila zázemí těchto prostor a nežádala by o náhradní prostor za současné prostory.

V domě ve Hvězdově ulici je teď volný další nebytový prostor. Zvažujeme tedy, zda nepožádat o něj. Teď už je nám jasné, že abychom vůbec měli nějakou šanci, budeme muset nabídnout komerční nájemné. Proto nezbývá, než teď počítat. Uživí internet studio komerční nájemné? Pokud ano, tak co to bude znamenat? Část našich počítačů budeme muset vyčlenit a pronajímat je za obvyklou cenu (1,-- Kč/minutu), a vydělávat tak na provoz. Jen zbývající počítače budou k dispozici dětem za levnější cenu.

Připadá mi paradoxní, že nezisková organizace je nucena si na podobný projekt vydělávat komerčně. Je to ale asi jediné řešení, protože cena pevného připojení je bohužel tak vysoká, že realizovat projekt v jiném nebytovém prostoru, byť za symbolické nájemné, by vyšlo celkově ještě dráž. Navíc jiné vhodné nebytové prostory v Praze 4 nyní k dispozici nejsou. A ještě tu pořád zůstává šance, že třeba po roce získáme na provoz internetového studia grant …

Miloslav Fuček

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.