Milan Hausner: Clinton se vložil do programu computerizace amerických škol

úterý 11. července 2000 ·

To, že počítače ve školách se bez kvalifikovaných učitelů stávají mrtvými předměty, si samozřejmě uvědomují na celém světě. Clinton se rozhodl navýšit prostředky na computerizaci škol, ty však budou určeny především na další vzdělávání učitelů. Budou u nás nové počítače ležet v nerozbalených krabicích? To, že počítače ve školách se bez kvalifikovaných učitelů stávají mrtvými předměty, si samozřejmě uvědomují na celém světě. Také ve Spojených státech - počítačové a internetová velmoci - považují problém za natolik palčivý, že se do něj vložil i prezident Clinton: „Základem přestavby amerického školství nemohou být jen další nákupy počítačů do škol, ale především další vzdělávání pedagogických pracovníků,“ prohlásil v nedávném interview pro agenturu AP. V nedělním vydání magazínu Access pak stojí, že prezident je přesvědčen, že právě DVPP (jak bychom řekli my) je jedinou cestou, jak zlepšit katastrofální úroveň amerického základního školství.

„Není daleko doba, kdy dítě bude moci na internetu číst veškeré knihy, které kdy byly napsány, a naslouchat symfoniím, které někdy kdosi složil. Pokud ale učitel techniku nezvládá, pak není ve třídě nic platná. Proto jsem se rozhodl uvolnit dvojnásobné prostředky na další vzdělávání učitelů, abych měl jistotu, že všichni učitelé budou umět využívat technologie dostatečně efektivně,“ řekl Clinton a zároveň se obrátil na rodiče, aby se svojí školou probrali žádoucí cíle a podle svých možností k tomuto úkolu přispěli.

Podle nového návrhu bude vláda finančními granty podporovat vzdělávání učitelů v jednotlivých státech; jiným nástrojem pro podporu tohoto programu budou daňové úlevy pro firmy, které darují nebo umožní rozvoj počítačové sítě ve školách. Zároveň přislíbil finanční dotace pro vybudování 1000 počítačových center v nejchudších oblastech.

V následujícím roce se i u nás bude Koncepce státní informační politiky ve vzdělání stávat realitou. Ta rozhodně nebude tak růžová, jak vypadají předkládané závěry. Leccos již teď ukazuje, že mnohé školy snadno sklouznou do "nákupu železa" za každou cenu a na vlastní vzdělávání učitelů se lehce zapomene. Nechci se dožít situace, kterou popisují některé studie z Maďarska, kde i po jednom roce od nákupu nebyly krabice s počítači ani rozbalené. Nebo že bychom již teď našli dostatek podobně odstrašujících příkladů také u nás?

Už jsem mnohokrát napsal, že jádro problému leží v učitelích. "Fleshware" je oním faktorem, který přinese do škol změnu, a ne sebelepší počítač nebo seberychlejší připojení k internetu. Zatím se bohužel ministerstvo zabývá především systémovým rušením než motivačními prvky, které by mohly z učitelského povolání znovu udělat povolání, o kterém přemýšlí nejeden středoškolák. Clintonova slova (jak mu příliš nefandím) platí jak v Americe, tak v našich „malých českých podmínkách“. Či spíš dvojnásob.

Milan Hausner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.