Jan Marintz: Nebudou zvláštní školy - není to zvláštní?

čtvrtek 13. července 2000 ·

Mnozí se diví, jiní jsou návrhem na zrušení zvláštních škol šokováni. Předpokládanou změnou dojde k odstranění systémové diskriminace dnešních absolventů speciálního školství. Nikdo ovšem netuší, včetně pracovníků ministerstva školství, zda systémové změny nevyvolají ještě větší diskriminaci. Mnozí se diví, jiní jsou návrhem na zrušení zvláštních škol šokováni. „Elita“ národa zjišťuje, že restaurovaná vrata víceletých gymnázií se postupně zavírají, a jejich děti budou sedět v lavicích s romskými dětmi, které neumí ani pořádně česky. Ministerstvo poděšené oponenty chlácholí, neboť právo na základní vzdělávání, uskutečňované v rámci povinné školní docházky speciálními formami nebo s využitím speciálních pomůcek, nemá být novými opatřeními dotčeno. Rovněž finanční zajištění oprávněně vyšších nákladů, spojených s aplikací speciálních organizačních, pedagogických nebo didaktických postupů, zůstane zachováno. Předpokládanou změnou dojde k odstranění systémové diskriminace dnešních absolventů speciálního školství. Nikdo ovšem netuší, včetně pracovníků ministerstva školství, zda systémové změny nevyvolají ještě větší diskriminaci.

Jedním z argumentů, tvořících pilíř plánovaného zrušení zvláštních škol, je chvályhodná snaha vlády a ministerstva školství o odstraňování jakýchkoli forem diskriminace romských občanů v jejich přístupu ke vzdělání. Patřičná pozornost bude věnována i péči o talenty a rozšiřování možností pro integraci handicapovaných žáků. Nikdo v roce 1999 vlastně ani netušil, co se v době diskuse o koncepci vzdělávání a vzdělávací politiky pod „mimořádnou péčí vlády a ministerstva školství“ vlastně skrývá. Cílem více méně mlhavě formulovaných opatření mělo být usnadnit přístup ke vzdělání a k dosažení jeho co nejvyššího stupně dětem a mladým lidem z rodin s horším sociálně ekonomickým a vzdělanostním zázemím, národnostním a etnickým minoritám, přistěhovalcům, zdravotně handicapovaným občanům. Teď už to víme! Všichni budou chodit do základní školy. Je to jednoduché, transparentní, demokratické. Ani pán a ani kmán nebudou zmítáni pokušením vyvyšovat se nad ostatní nebo lkát nad nepřízní osudu. Při integračních aktivitách se výrazně uplatní moderní informační technologie, neboť všichni žáci budou mít přístup na Internet. Toto opatření pak nesporně vytvoří podmínky ke splnění dalšího úkolu vlády v oblasti vzdělávání, kterým je možnost získání maturity, která se bude týkat dvou třetin až tří čtvrtin mladých lidí. Střední vzdělání ukončuje v České republice již dlouhodobě více než 90  % příslušných populačních ročníků, což je v mezinárodním srovnání velice příznivý údaj. Je to však trochu málo! Měli bychom Evropu předběhnout a splnit plán na 100  %.

Zákon nově stanoví, že každý úspěšný absolvent základní školy, bez ohledu na speciálně přizpůsobenou formu, organizaci, charakter nebo délku vzdělávání, získá základní stupeň vzdělání. Po tomto stupni může absolvent pokračovat v libovolném vzdělávacím programu středních škol, pokud v rámci přijímacího řízení prokáže vhodné dispozice. Bude tak odstraněna jedna z bariér, které bránily prostupnosti vzdělávacího systému. Hotovo, konec, šmytec, vymalováno! Na tak jednoduché řešení předchozí vlády nebyly schopny řadu let nalézt odpověď. Gordický uzel, se kterým se urputně motalo několik předchozích ministrů školství, konečně povolil. Teprve sociálně demokratická vláda na to přišla!

Jan Marintz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.