redakce: Velký průzkum využití Internetu na školách

čtvrtek 29. června 2000 ·

V rámci akce Planeta Internetu byl pořádající společností Planeta.cz proveden hloubkový průzkum na českých školách, který se týkal vybavenosti, vzdělávání a využívání Internetu. Zde jsou výsledky. V rámci akce Planeta Internetu byl pořádající společností Planeta.cz proveden hloubkový průzkum na českých školách, který se týkal vybavenosti, vzdělávání a využívání Internetu. Na tento průzkum odpovědělo celkem 797 škol, což je více než 10  % všech základních a středních škol v České republice. Z uvedeného množství tvořily střední školy 31  % a základní pak 69  %. Tento poměrně reprezentativní průzkum každopádně přináší velmi zajímavé výsledky, přestože byl nepochybně motivován i komerčními zájmy partnerských firem.

Co brání rozvoji Internetu?

Uvedené odpovědi zachycují subjektivní názory respondentů. Podle Planety.cz se na tuto otázku v počátku projektu objevovala až v 90  % odpovědí cena, postupem času a po bližším seznámení s problematikou se faktor ceny dostal až pod hranici 60  %. Podle respondentů nemusí být rozhodujícím kritériem cena, ale stanovení jasných cílů ve školství.

Jakou rychlostí je vaše škola připojena?

Tento graf zobrazuje dva možné stavy: buď škola není připojena vůbec (33  %), nebo je připojena a uvádí jakou rychlostí. Je zřejmé, že převažuje typ připojení pomocí modemu a vytáčené linky při nižších rychlostech. V součtu pouze 10  % škol uvedlo takový druh a kvalitu připojení, které lze úspěšně využívat při výuce. Je zajímavé, že 12  % škol uvádí, že mají Internet, ale nejsou schopni určit rychlost ani druh připojení.

Vyučujete Internet?

Zde pouhých 41  % škol odpovědělo ano. V této odpovědi jsou obsaženy i ty školy, které vyučují Internet pouze v teoretické rovině, tedy bez připojení a bez možnosti získané znalosti prakticky vyzkoušet. 8  % škol se k otázce nedokázalo vyjádřit, což je nepříjemně vysoký počet.

Kolik máte počítačů určených pro výuku?

Je potěšující skutečností, že téměř 50  % škol má pro výuku určeno více než 10 počítačů, jedná se ovšem převážně o počítače několik let staré, nejčastěji s procesorem Pentium. Stav vybavenosti škol stále není uspokojivý.

Používáte Internet při správě školy?

Opět překvapil vysoký počet odpovědí ne nebo nevyplněno, celkem 42  % škol tedy nepoužívá Internet nebo e-mail pro správu školy ani pro komunikaci se školskými úřady. Pokud jsou tedy připojeny, tak pouze pro připojení samotné, které není efektivně využito.

Vnímáte nějaké negativní vlivy Internetu?

Názorem 63  % oslovených je to, že nevidí žádné negativní vlivy Internetu. V praxi velmi záleží na přístupu, s jakým jsou informace z Internetu předkládány, tedy jakou cestu žákům ukážeme. Dáme-li jim dostatek zajímavých podnětů, nebudou mít potřebu vyhledávat stránky s diskutabilním obsahem

Naráží vaši žáci při využívání Internetu na jazykové bariéry?

34  % odpovídá ano, angličtina tedy není až tak zažitým jazykem. Počet 37  % - nevyplněno zahrnuje ty školy, které uvedly, že nemají Internet určený pro žáky nebo jej nemají vůbec.



redakce

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.