redakce: Univerzita Karlova bude mít novou fakultu, Zlín novou univerzitu

pátek 30. června 2000 ·

Akademický senát univerzity ve středu schválil návrh rektora UK Ivana Wilhelma na zřízení Fakulty humanitních věd. Včera Poslanecká sněmovna podpořila založení Univerzity Tomáše Bati, která má vzniknout v příštím roce ve Zlíně. Univerzita Karlova (UK) se od 1.srpna rozroste o další fakultu. Akademický senát univerzity ve středu schválil návrh rektora UK Ivana Wilhelma na zřízení Fakulty humanitních věd (FHV).

V pořadí již 17. fakulta nejstaršího vysokého učení ve střední Evropě bude sídlit v novém areálu UK v Jinonicích. V akademickém školním roce 2000/2001 budou na FHV realizovány dva studijní programy - jeden bakalářský a jeden magisterský, které se sem převádějí z jiných součástí univerzity. V těchto programech bude asi 900 studentů. Od akademického roku 2001/2002 se nabídka nové fakulty rozroste o další dva magisterské programy. Zájemci již tedy brzy budou moci studovat obory, jako jsou například humanitní vzdělanost, obecná antropologie, sociální akulturní ekologie, občanský sektor či komunitní a sociální péče.

Včera také Poslanecká sněmovna podpořila založení Univerzity Tomáše Bati, která má vzniknout v příštím roce ve Zlíně. Vládní návrh zákona, který vytvoření univerzity předpokládá, poslanci velkou většinou hlasů přikázali k projednání školskému výboru sněmovny.

Součástí nové univerzity se mají stát zlínská Fakulta technologická a Fakulta managementu a ekonomiky a zlínský Institut reklamní tvorby a marketingových studií, které navštěvuje 2200 posluchačů. Fakulty jsou dosud součástí Vysokého učení technického v Brně. Tato škola přitom vznik zlínské univerzity koordinuje a podporuje. Její vytvoření podporuje i zlínská radnice. Náklady na vznik univerzity se odhadují na necelé čtyři milióny korun, které si vyžádá nutné rozšíření akademických funkcí a administrativního aparátu.

redakce

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.