redakce: Návrh nového školského zákona na Internetu!

čtvrtek 29. června 2000 ·

Včerejší zpráva Mf Dnes o překvapivém záměru ministerstva zrušit - bez veřejné diskuze - víceletá gymnázia vzbudila prudkou odmítavou reakci. Nyní je však kompletní návrh zákona umístěn na Internetu. Na anonymní adrese http://www.hyperlink.cz/skolskyzakon/ je možné stáhnout soubor s kompletním návrhem nového školského zákona. Materiál je určen pouze pro připomínkové řízení na ministerstvu a lze předpokládat, že byl anonymně zveřejněn se záměrem usnadnit odbornou diskusi o sporných bodech tohoto návrhu.

Téma rušení gymnázií bylo dnes projednáváno i v Poslanecké sněmovně. Ministr školství Eduard Zeman (ČSSD)dnes poslance ujistil, že o zrušení víceletých gymnázií vláda nerozhodla a tento návrh je zatím míněn pouze jako téma k diskusi. Ministr v odpovědi na ústní interpelaci Petra Mareše (Unie svobody) několikrát zdůraznil, že osud gymnázií má v rukou parlament, protože bude schvalovat připravovaný školský zákon. Poslanci se tak podle něj nemusí obávat, že ministerstvo gymnázia zruší bez jejich souhlasu.

Vzápětí se ale ministr musel omluvit za chování jednoho ze svých úředníků, který již pravděpodobně začal plán na zrušení víceletých gymnázií uskutečňovat. Mareš totiž v reakci na jeho slova citoval z dopisu ředitele ministerského odboru tělovýchovy a sportu Ladislava Nedorosta, který sportovně zaměřeným gymnáziím oznamuje, že od září 2001 nebudou osmiletá, ale čtyřletá. "Přijměte mou omluvu za chování dotyčného ředitele. Rozhodně toto jeho sdělení nemá žádnou platnost, protože žádné takové rozhodnutí neexistuje," ujistil Eduard Zeman zákonodárce a dodal, že z chování svého podřízeného vyvodí závěry.

Zeman pak zdůraznil,že pokud by byla víceletá gymnázia případně opravdu rušena, tak nejdříve od 1. září 2002. Ministr také prohlásil, že počítá i s "hlubokou" a dlouhodobou reformou základních škol, kde by se podle něj žáci měli již od třetí třídy učit povinně jeden cizí jazyk a od páté třídy by měl přibýt ještě jeden.

Česká škola k návrhu co nejdříve přinese odborné komentáře. Pište své názory!

redakce

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.