Milan Hausner: Francie chce zlepšit výuku jazyků

pondělí 26. června 2000 ·

Nespokojenost s úrovní jazykového vzdělávání přimělo francouzské ministerstvo školství, aby připravilo rozsáhlý plán na zlepšení jazykových dovedností žáků základních škol. Mimo jiné chce vláda zavést výuku cizích jazyků již od šesti let. Nespokojenost s úrovní jazykového vzdělávání přimělo francouzské ministerstvo školství, aby připravilo rozsáhlý plán na zlepšení jazykových dovedností žáků základních škol.

Již v současné době se na státních školách asi 40  % sedmiletých a 75  % desetiletých žáků učí cizí jazyk, nejčastěji angličtinu. Podle kritiků však kvalita výuky zaostává a při přechodu žáků do středního vzdělávání jsou jejich znalosti zcela nedostatečné. Kromě zvýšení kvality hodlá ministr školství Jack Lang zavést povinnou výuku jazyků již od šesti let, a to nejpozději do roku 2005. Vláda sice odmítla, aby nosným jazykem byla pouze angličtina, rodiče však nejvíce požadují právě tento jazyk. Proto bude angličtina pravděpodobně zvolena jako první volba, druhý jazyk se začne vyučovat od 11 let. Nový systém bude spuštěn v letošním září a jazyková výuka se bude postupně dále rozšiřovat.

Mnozí pedagogové a rodičovské asociace tvrdí, že k úspěchu je nutno zcela opustit tradiční metody výuky, které jsou dnes hlavní brzdou rozvoje jazyků. Děti se musí dostat do přímého styku s mluveným jazykem co nejdříve. „Musíme se vyhnout přenosu škodlivých metod z vyššího stupně vzdělávání na základní školu" - takový je závěr mnoha analýz, které dále tvrdí: „Jazyk je ve Francii chápán především jako kulturním fenomén, a jen málo jako nástroj komunikace. Děti se učí dříve psát než mluvit. To nemá logiku. Musíme to změnit."

Vláda prohlásila, že personální problém bude řešen částečně přeložením učitelů, kteří nemají na II. stupni nebo na střední škole plné úvazky. To ale platí spíše pro učitele ostatních jazyků, zejména ruštiny a němčiny. Proto se očekává velký tlak na zaměstnávání rodilých anglických mluvčích. Reálně také stoupne počet studentských stáží či dalších možností, kdy angličtí studenti mohou pracovat jako asistenti.

Učitelské odbory tuto iniciativu v zásadě podporují a jsou přesvědčeny, že bude nutno vytvořit 13 000 nových pracovních míst. I zde se však objevují problémy, protože odbory se bouří proti zaměstnávání cizinců, kteří prý připravují francouzské učitele o práci. Znovu se také rozhořela debata o platech, a zejména srovnání platu rodilého mluvčího a běžného francouzského jazykáře.

Milan Hausner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.