Marek Šalanda: Kolem světa za 1 den

úterý 27. června 2000 ·

Nový CD ROM Cesta kolem světa za 80 dní je určen především pro děti školou povinné, kterým by měl zpříjemnit učení zeměpisu. Na počítači mohou spolu s panem Fogem procestovat svět třeba za jeden den a přitom se o něm leccos dozvědět. Nakolik je nové cédéčko zdařilé, se dovíte zde. Po třech letech se první český cyklista vrátil z cesty kolem světa. Trochu rychleji to stihli v balónu a ještě rychleji to můžete stihnout i vy. Titul nového cédéčka od Silcomu sice říká Kolem světa za 80 dní, ale nezoufejte, takové drama to zase nebude.

Jistě si vzpomenete na Willyho Fogga a jeho smyšlené cestování, díky němuž se stal málem známějším než Marco Polo. Nové cédéčko se ale věnuje Foggovi tak z jedné třetiny. Tvůrci si totiž dali záležet, aby nebylo jen pohádkou, ale dotklo se i skutečnosti. Cesta Willyho Fogga je popsána pomocí kreseb, které jsou ozvučeny namluveným příběhem. Ten si můžete zobrazit i v textové podobě. Dětem se bude líbit možnost rozložení každého obrázku na puzzle. Pokud si vyprávění o cestě neposlechnete najednou až do konce, můžete se do jakékoli části dostat pomocí mapy, která zobrazuje putování. Určitě si nenechte ujít známý vtip celého příběhu, který upozorňuje na existenci datové hranice. Při té příležitosti nezaškodí, zkusíte-li si přes ni párkrát prstem po mapě přejet a správně určit den, který právě je.

Jak je to doopravdy
Vedle smyšlené cesty můžete navštívit také opravdový svět. Obsaženy jsou státy z celého světa, o nichž se dozvíte nejen to, kde přesně leží, ale i nejrůznější obsahově zajímavé a dobře strukturované údaje. Chyběly mi však vazby mezi jednotlivými statistickými informacemi – doplňující mapy, grafy, seřazení apod. Statistické údaje právě takové přehledy potřebují, jinak jsou to pouhá čísla, která toho leckdy moc neřeknou.

Nejzajímavější je nabídka fotografií, kterými se cédéčko jen hemží. Škoda jen, že si autoři nedali tu práci, lépe je nestrukturovali a nedohlédli na to, aby byly u každého státu tématicky stejné fotografie. I tak ale získáte zajímavý obraz celé planety. Pokud bych tak sám mohl oživit výuku zeměpisu, udělal bych to. Jenom popisky jednotlivých fotografií mohly být delší a přesnější – takhle si je musíte občas trochu upřesnit.

Některé státy se mohou pochlubit doplňujícími informacemi. Ty jsou však doslova „jen doplňující“, protože jde o změť všeho možného, co se kde povalovalo při vytváření cédéčka. Nejde však přitom ani tak o narážku na kvalitu – informace spíš tvoří mozaiku zajímavostí.

A jak vypadáte vy?
Až všechno procestujete, budete mít možná příjemný pocit, že jste zase u něčeho nestrávili svůj čas zbytečně. A aby vám bylo ještě lépe, můžete si zkusit získané znalosti ověřit. Ve třetí části cédéčka na vás nebo na vaše děti čekají testy. První dokonale vyzkouší z hlavních měst jednotlivých států, druhý z jejich vlajek a třetí ze zeměpisných znalostí. A to nejen z těch, které najdete na cédéčku, ale i z těch, které byste měli znát.

Bohužel jen tento velký test nabízí nastavení obtížnosti ve třech úrovních. Zbývající dva (hlavní města a vlajky) testují v jedné – a to nejtěžší – obtížnosti. Daleko lepší by bylo, kdyby zkoušení probíhalo alespoň podle jednotlivých světadílů. Znát hlavní města exotických států, jako jsou Marshallovy ostrovy nebo třeba Fidži, Burkina apod., patří spíše k pokročilejším znalostem. A znalost vlajek? Uff, tady jsem i já pohořel. Mám ještě asi co dohánět.

Co si ale zaslouží velkou pochvalu, je prostředí programu. Velmi příjemná grafika a kresby. Žádný kýč. Grafikovi a animátorovi bych zaplatil asi nejvíc. Na cédéčku sice chybí pohyb, ale to není nutnou podmínkou, i když bývá příjemným osvěžením.

A komu je Cesta kolem světa vlastně určena? Jak uvádějí sami autoři, je především pro děti školou povinné, řekl bych, že tak do šesté nebo sedmé třídy. Jejich starší bráška jim možná bude nakukovat přes rameno a rodiče si občas zalistují mezi jednotlivými státy. Škoda jen, že víceméně bez souvislostí.

multimediální software Cesta kolem světa za 80 dní
Zdroj: CFC, Praha
Telefon: (02) 81 92 09 01
Cena: 595 Kč včetně DPH
Minimální konfigurace: Pentium 60 MHz, 12 MB RAM, 1MB grafická karta 640 × 480, 2rychlostní CD ROM, Windows 95/98

Právě vyšlo
nové číslo
časopisu Computer.


Marek Šalanda

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.