Jaroslav Škvařil: Bilancování waldorfského školství

čtvrtek 29. června 2000 ·

Zveřejňujeme zprávu bilancující úspěchy waldorfského školství. Autor je mluvčím W-Alternativy, občanského sdružení podporujícího rozvoj této pedagogiky, nicméně mnohá uvedená fakta stojí za pozornost. Zvyšující se nárůst waldorfských škol ve světě
Waldorfská pedagogika je celosvětově rozšířený alternativní způsob výuky, který si vysoce cení rozvíjení spolupráce oproti soutěži. Přispívá tímto k řešení současného velkého procenta neúspěchů v rodinném i pracovním kolektivu, na kterých se podílí neschopnost spolupracovat a potřeba vyniknout na úkor druhých. Zdravé sebevědomí je utvářeno díky hodnocení dětí, které respektuje jejich individuální rozvoj a schopnosti. Charakteristické pro waldorfskou pedagogiku je rozvíjení tvořivosti a touhy po vzdělání a úzká spolupráce mezi učiteli, rodiči a žáky. Ve světě je v letošním roce evidováno 804 takových základních škol. Zvyšující se nárůst zájmu o waldorfskou pedagogiku vyjadřuje graf.

Kvalita vzdělávacího programu
Důvodem prudkého nárůstu zájmu o waldorfské školy je kvalita jejich vzdělávacího programu. Jedná se o jiný model vzdělávání, ve kterém nejde jen o důraz na rozvoj intelektu, ale zabývá se celkovým (celostním) rozvojem mladého člověka v oblasti rozumu, citu a vůle. Tento kvalitativní rozdíl umožňuje -s nižším zatížením žáka - za stejnou dobu výuky získat vzdělání, pro které by musel žák v dnešní době navštěvovat škol několik. Z pohledu konvenční školy se jedná především o doplnění jejího vzdělávacího programu o umělecké a jazykové předměty, výuku základů řemesel a sociální výchovu dětí.

Střední školy, na které se hlásili absolventi waldorfských devátých tříd v ČR
V ČR bylo ve školním roce 1999/2000 celkem sedm základních škol, kde probíhala výuka dle programu waldorfská škola. Teprve tři z nich měly absolventy devátých tříd. Z celkového počtu waldorfských deváťáků se stalo 67  % středoškoláky. Z nich více jak 50  % směřuje k vysokoškolskému studiu. Pro učební obory s maturitou se jich rozhodlo 10  %. Téměř všichni žáci se dostali na školy, které si zvolili.

Waldorfská pedagogika z pohledu současného způsobu hodnocení základních škol
Úspěch absolventů devátých tříd v přijímacích řízeních na středních školách zařadil waldorfské školy mezi prestižní z pohledu současného způsobu hodnocení úspěšnosti základních škol. Jejich úspěšnost byla 97  %, z toho 91 % v prvním kole. Písecká škola obsadila dvě první místa a ostatní žáci se umístili převážně v první padesátině z přijatých na střední školy. Příbramští deváťáci se umisťovali v první desetině přijatých a čtyři z nich obsadili druhá až pátá místa. Největší úspěch zaznamenala ostravská škola. Na prestižní umělecké škole obsadila v různých oborech dvě první místa z celkem 125 přijatých a 274 přihlášených žáků.

Je samozřejmé, že tyto výsledky nemusí vypovídat nic o budoucím úspěchu v povolání, či šťastnějším a spokojenějším životě těchto absolventů devátých tříd, ale pro srovnání s jinými typy škol jsou tyto výsledky jednoznačně kladné.

Jaroslav Škvařil

0 komentářů:

Nejčtenější články

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.