Jana Smutná: Kde to žije, tam je počítač

pondělí 12. června 2000 ·

Na Základní jazykové škole Lupáčova v Praze se úspěšně snaží o naplnění úsloví Škola, základ života. Její absolvent by měl zvládnout základní a rozšiřující učivo osnov ZŠ tak, aby je uměl přiřazovat k normálním denním činnostem a mohl z něho v běžných situacích čerpat.

Na Základní jazykové škole Lupáčova v Praze se úspěšně snaží o naplnění úsloví „Škola, základ života“. Její absolvent by měl zvládnout základní a rozšiřující učivo osnov ZŠ tak, aby je uměl přiřazovat k normálním denním činnostem a mohl z něho v běžných situacích čerpat. Základem jeho vzdělání není vědomostní stránka, ale především formální obsah vzdělání. Důraz je při výuce kladen na analýzu, syntézu a dedukci. Nemalou měrou přitom škola využívá počítače.

Ze školy rovnou do parlamentu V hodinách informatiky se žáci učí pracovat s běžným kancelářským softwarem (textové a tabulkové editory). Výpočetní techniku však využívají i v ostatních předmětech. Ve škole najdete sbírku asi 700 cédéček s výukovými programy. Škola je akreditovaným střediskem MŠMT pro multimediální výukový software a současně střediskem firem Microsoft a Dorling Kindersley. Je přidružena k projektu UNESCO. Účastní se projektu Globe a celé řady dalších mezinárodních akcí.

Aktivně propaguje projekt CAL, Kidfest 2000, projekt Děti jako my a sdružení Důvěra překonává hranice. Její žáci se účastní výstav a konferencí (např. Schola Pragensis, Junior Internet 2000 nebo Invex). V rámci Kidfestu 2000 se na základě konkurzu, zúčastnili dva žáci této školy zasedání Dětského světového parlamentu v novozélandském Wellingtonu.

Za zmínku také stojí projekt Ruleta života, který na škole vznikl. Jde o webové stránky s drogovou problematikou. Názory dětí, pohled odborníků, listárna a chat. To vše najdete na stránkách drogy.atlas.cz. Na www.lupacovka.cz se jistě dočtete i o Broken toys – projektu, při němž děti z ostatních škol kreslí obrázky a ty z Lupáčovky je animují.

Pro rozšíření jazykových znalostí se realizují nejen výměnné pobyty, ale i komunikace poštou; dnes již převažuje e-mail. V současné době je do této formy komunikace zapojeno asi 200 dětí, což je 30  % všech žáků školy. Z 6. až 9. tříd si takto dopisuje více než 40  % žáků. V rozvoji je i e-mailový projekt s Finskem pro 8. ročníky.

Britové financují výuku českých žáků O školní počítačové síti a pevném připojení školy k Internetu se snad ani zmiňovat nemusím. Ve čtvrté části Školního řádu jsou obsažena i pravidla pro přístup k těmto moderním komunikačním prostředkům. Jejich používání mimo výuku je chápáno jako výsada, nikoli jako právo.

Již zmíněná nadstandardní sbírka výukového softwaru neleží ve škole ladem. K jejímu použití při výuce pomáhá interaktivní pracovna. Ta byla otevřena ve spolupráci s firmou British Aerospace Systems. Je vybavena nejmodernější technikou. Ve třídě má učitel přímý přístup k Internetu a vedle klasické černé tabule visí na stěně i bílá (tzv. Smartboard – inteligentní tabule, která je propojená s počítačem). Na ni lze pomocí speciálního pera doplňovat poznámky k zobrazené počítačové prezentaci. Podle vyjádření ředitele Milana Hausnera je bohužel vytížena jen na 60  %. Ne všichni učitelé mají zájem o vytvoření své přípravy pomocí počítače. Vždyť jejich finanční ohodnocení je stejné jako na ostatních základních školách.

Výhodu ale určitě mají v tom, že úroveň znalostí žáků převyšuje obvyklý průměr. Většinou se zde neobjevují výrazné kázeňské prohřešky a v hodinách se žáci snaží aktivněji spolupracovat s učitelem. To bylo zřetelné například v hodině biologie, kdy vyučující k procvičení látky použil výukový software.

Lupáčovka patří ke školám, které jsou nejen velmi dobře vybaveny výpočetní a vizualizační technikou, ale také ji umí využívat. A má ještě jednu zajímavost. Pan ředitel si nestěžuje na nedostatek peněz nutných k provozu školy. Podotýkám, že mu plyne ze státní pokladny stejný díl jako ostatním základním školám. Potřebný nemalý zbytek doplní např. pronájmy a kurzy, které zde celoročně probíhají.

Jana Smutná

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.