Eva Ondroušková: Univerzit je jako hub po dešti

úterý 6. června 2000 ·

Možná jste se taky v tisku dočetli, že ve Zlíně by příští rok měla, respektive mohla vzniknout nová univerzita. Univerzita Tomáše Bati. Co na to vláda, to se dozvíme později. Zároveň se tak ale podle jejího stanoviska dozvíme, zda skutečně chce vzdělání v našem státě směrovat tam, kam avizovala.

Neustále se totiž hovoří o nepostradatelné roli vyšších odborných škol, z nichž by měli vycházet odborníci více prakticky zaměření na rozdíl od skutečně akademicky vzdělaných lidí s širším teoretickým základem, kteří opouštějí univerzity.

Hustota univerzit v České republice se mi i bez té eventuality ve Zlíně zdá už vysoká. Když si představím, kolik různých fakult a vysokých škol tu vlastně máme, jde mi docela hlava kolem. Vždyť jenom lékařských fakult je u nás sedm! Nebo všemožné ekonomické fakulty, kromě celé Vysoké školy ekonomické - kolik takových pravých a "mutovaných" existuje… A teď se jich zdá někomu ještě málo, a tak chce chudákům neúspěšným adeptům snad pomoci a v podobě fakulty managementu a ekonomiky ve Zlíně přispět k zvětšení šancí na přijetí. Nebo to snad byl taktický tah, aby se do Zlína podívalo víc lidí a díky univerzitě se z něj stalo více navštěvované město? Kdyby nárůst počtu vysokých škol pokračoval stejným tempem jako v posledních pár letech, brzo bude nějaká ta "vejška" v každé Horní-Dolní a studenty tam snad budou ubytovávat v místní požární zbrojnici. Jinak si to neumím představit. Vždyť obec, kde se taková instituce nachází, musí disponovat jistým standardem, co se týče služeb, dostupnosti a podobně. Mělo by se nacházet pokud možno na důležité dopravní trase, aby bylo dobře dosažitelné, a mělo by studentům kromě samotného studia dokázat poskytnout i jisté kulturní vyžití. (Tím nechci říct, že to ve Zlíně nemají. Jenom chci varovat před stávajícím trendem.)

A mimochodem, už kvůli veřejnému povědomí, zkuste někde za hranicemi říct, že máte diplom ze Zlína, a nejspíš se vás zeptají, kde to je. To samé se týká samozřejmě i ostatních "menších" měst. Jistě, i v zahraničí mají univerzity v městech, jejichž jména nám nic neříkají. Třeba v Německu. Ale to má taky mnohonásobně větší rozlohu a více obyvatel, kterým by nejspíš pár centralizovaných škol v miliónových městech skutečně nestačilo.

Opravdu by mě zajímalo, zda bude návrh na zřízení Univerzity Tomáše Bati přijat. Neustále se hovoří o potřebnosti vyššího odborného školství, protože v těchto vodách máme pořád ještě mezery a pracovníci takového typu vzdělání stále chybí. Hovoří se sice také o potřebnosti bakalářů, ovšem nepředpokládám, že by někdo dal za drahý peníz vzniknout nové univerzitě jenom kvůli tomu, aby se tam zavedly pouze tříleté studijní obory završené získáním titulu Bc.

Nerada bych tady někoho odsuzovala, ale soudíc podle reality a svého vysokoškolského okolí, valná část současných studentů nemá kromě získání vysokoškolského titulu žádné jiné nároky na sebe, ani na školu. Mnohdy ani nevědí, proč studují. Prostě je to v současné době trend. Mít vysokou je pořád ještě prestiž, které chce ale dosáhnout čím dál tím průměrnější část mladých lidí. A to je podle mě špatně. Pakliže má vzniknout další univerzita, akorát tím nahraje dalším, kteří nevědí, co by dělali, ale globální situaci nevyřeší. Současný stav školství nejspíš taky nepodpoří, trhu práce nepřilepší a co rozhodně, ministerstvo školství se tím taky moc neblýskne.



Eva Ondroušková

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.