Antonín Mezera: Jak maturují studenti v Maďarsku?

čtvrtek 15. června 2000 ·

K maturitě, které se říká Érettségi vizsga, připravují maďarské středoškoláky zejména čtyřletá, šestiletá a osmiletá gymnázia s rozdílnými úrovněmi vzdělání a potom pětileté a čtyřleté střední odborné školy. Každý maturant má možnost zvolit si úroveň obtížnosti maturitní zkoušky, na kterou se cítí. V Maďarsku se v poslední době objevuje stále více středních škol, které nabízejí celou řadu studijních programů na různých úrovních obtížnosti. V rámci jedné střední školy lze pak najít více vzdělávacích programů, které připravují středoškoláky pro různé profese. Jako důsledek probíhajících strukturálních změn vzdělávacího systému v Maďarsku můžeme stále častěji diferencovat typy škol podle 3 hledisek: podle typu střední školy, vzdělávací úrovně a podle vzdělávacího odborného programu. K maturitě, které se říká Érettségi vizsga, připravují maďarské středoškoláky zejména čtyřletá, šestiletá a osmiletá gymnázia s rozdílnými úrovněmi vzdělání a potom pětileté a čtyřleté střední odborné školy.

Každý maturant má možnost zvolit si úroveň obtížnosti maturitní zkoušky, na kterou se cítí. Vyšší úroveň A je pochopitelně náročnější než standardní úroveň B. Podle maďarského školského zákona se po maturantech, kteří se hlásí na vysokou školu, nepožaduje písemná přijímací zkouška z předmětu, ze kterého maturovali na střední škole na úrovni A. V takovémto případě jsou známky z maturitní zkoušky na úrovni A považovány za přijímací zkoušky na vysokou školu. Přesto ale uchazeč musí vykonat ústní část přijímacích zkoušek, neboť ty se liší podle zaměření vysoké školy a profilových předmětů oboru. Více než polovina maďarských vysokých škol dnes ovšem nepřijímá uchazeče jen na základě přijímacích zkoušek. Bere v úvahu i studijní výsledky z celého jeho studia na střední škole a známky z maturitního vysvědčení.

Maturant v Budapešti stejně jako v Miškolci musí absolvovat maturitu nejméně z 5 předmětů. Čtyři z nich jsou povinné (maďarština a literatura, dějepis, matematika a cizí jazyk) a jeden je povinně volitelný. Iniciativě se zde meze nekladou a tak si maturant může volit i další předměty. Maturita je stejně jako u nás ústní a písemná, na středních odborných školách je součástí maturitní zkoušky i zkouška praktická. Pokud si žák zvolí z cizího jazyka maturitní zkoušku na úrovni A a chce, aby tato zkouška byla hodnocena jako státní jazyková zkouška, musí být předsedou zkušební komise vysokoškolsky vzdělaný “jazykář”. Školním předmětům, ze kterých hodlají žáci konat maturitní zkoušku na úrovni A, je v posledním ročníku střední školy přidělena vyšší hodinová dotace a studijní skupina nesmí přesahovat 8 uchazečů. Nejčastěji maturují žáci na úrovni A z biologie, chemie, cizích jazyků a matematiky. Před konáním maturitní zkoušky ovšem musí každý žák vyplnit přihlášku k maturitě. Na přihlášce je uveden seznam povinných a volitelných předmětů a zvolená úroveň jednotlivých zkoušek. Ředitel školy pak zašle souhrnnou zprávu národnímu examinačnímu centru. Podle nových regulí zahrnuje písemná zkouška centrálně zadávaný standardizovaný test. Pro úroveň B je stanoven testový čas 3 hodiny, pro úroveň A pak 4 hodiny. Maturitní testy jsou hodnoceny předmětovými učiteli. Pokud jsou součástí centrálně zadávaných testů klíče správných odpovědí, je povinnost učitele hodnotit test podle nich. Učitelé vytvářejí stejně tak zkušební otázky pro ústní zkoušku z tematických okruhů, které jsou stanoveny vládním nařízením. Předmětem hodnocení jsou především vědomosti. Vědomosti hodnotí i písemná esej z literatury v maďarštině. V matematice je hodnocena především schopnost řešit problémy. Některé testové úlohy mohou mít i více řešení. U volitelných předmětů je vedle vědomostí hodnocena i kreativita žáka, schopnost aplikace a praktické dovednosti. Při ústní zkoušce se posuzují komunikativní schopnosti maturantů, schopnost logicky argumentovat a kvalita presentace. Ústní zkouška je veřejně přístupnou zkouškou. Kandidát se připravuje 30 minut před zahájením zkoušky. Na presentaci má student 10 minut na úrovni B a 20 minut na úrovni A. Stejná pravidla platí i pro praktické zkoušky (například kreslení, notový záznam, technický výkres, práce na počítači atd.).

Termíny státních maturit jsou každoročně stanovovány vyhláškou, termíny ústních maturit pak předsedou školní maturitní komise, který je povinen je oznámit vrchnímu notáři místního úřadu. V případě zkoušek z jazyka národnostních a etnických menšin oznámí termíny konání zkoušek zástupci příslušné národnostní a etnické menšiny. Testy a instrukce jsou každoročně připravovány Národním examinačním centrem. V případě testu z odborného maturitního předmětu jsou testy vypracovány Národním pedagogickým ústavem. Testy pro úroveň A musí být vypracovány ve spolupráci s pedagogickými pracovníky vysokých škol. Pokud je zkouška z cizího jazyka skládána jako zkouška státní, musí být testy a instrukce vypracovány ve spolupráci s akreditovaným sdružením učitelů pro příslušnou jazykovou zkoušku. Zkušební témata školní maturity musí být dokonce odsouhlasena učitelským sborem celé školy.

Celý systém maturitních zkoušek funguje již řadu let. Někde to sice skřípe, někde trochu vázne, ale to jsou jen drobné vady na kráse, které provázejí každou velkou reformu školského systému. Není divu, že Maďarsko je prvým kandidátem na cestě do Evropské unie. Své prvenství si zasloužilo mimo jiné právě díky reformě sekundárního školství.

Antonín Mezera

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.