Zdeněk Ogrodník: K čemu je školní počítač

čtvrtek 11. května 2000 ·

Většina škol využívá počítače pouze pro výuku výpočetní techniky. V ní se žáci učí s počítačem zacházet, používat operační systém a různé programy (např. psát, vytvářet tabulky a grafy, editovat obrázky atd.). Pro tento účel má škola vybavenou učebnu, v níž je nainstalováno několik počítačů, většinou vzájemně propojených do sítě.

Před rokem připravili dva mladí učitelé na základní škole T. G. Masaryka v Bojkovicích projekt využití počítačů přímo ve výuce. Ředitel jejich návrh podpořil a tím spustil velkou proměnu využití počítačů ve škole.

Podobná učebna vznikla po roce 1990 i na škole v Bojkovicích.

V řadě zemí se ale počítače na školách nevyužívají pouze k výuce výpočetní techniky. Uplatňují se i v jiných předmětech (jazyky, matematika, chemie, přírodopis, zeměpis atd.). Všechny učebny mají svoji „protiučebnu“, v níž má každý žák svůj počítač. V něm jsou nainstalovány výukové programy, které má s učitelem k dispozici nejen ve vyučování, ale i ve volném čase.

Výukový program umí procvičovat vybrané učivo, zkoušet a každý pokus ohodnotit - procentem, body nebo přímo známkou. Má spousty výhod - nikdy se neunaví, je spravedlivý, dokáže si nastavit obtížnost podle uživatele, a když vás přestane bavit, můžete ho vypnout. Pokud dítě doplní třeba po několikáté Y ve slově komyník, program mu znovu vše přívětivým způsobem vysvětlí.

V Bojkovicích se vydali podobnou cestou. Sehnali starší a levné, ale technicky vyhovující počítače (na nové multimediální škola peníze nemá) a vybrali vhodné výukové programy. Kritéria se přitom v mnohém liší od výběru programů pro domácí využití. Díky tomu mají žáci a jejich učitelé možnost využívat počítače přímo ve vyučování. Každý žák sice nemá svůj počítač a každá učebna nemá svoji „protiučebnu“, v Bojkovicích jsou ale teprve na začátku a připravují již dalších šest počítačů. Na konci by měly být vybaveny všechny učebny ve škole šesti počítači, víc se jich k zadní stěně třídy nevejde. Všechny budou propojeny do sítě a připojeny pevnou linkou k Internetu.

Prvních dvanáct počítačů v osmi učebnách je volně k dispozici všem žákům školy - o přestávkách, v hodinách, před a po vyučování. Nainstalováno je více než čtyřicet výukových programů češtiny, matematiky, dějepisu, chemie, zeměpisu, přírodopisu, fyziky, anglického a německého jazyka.

Díky novému přístupu se až neuvěřitelně zlepšily znalosti slabších žáků. Vlastní užívání počítače se pro žáky stává daleko jednodušším - vše od sebe vzájemně odkoukají. Navíc děti pochopily, že počítače tu jsou pro ně a když si je poškodí, žádné další nebudou.

Právě vyšlo nové číslo časopisu Computer.

Zdeněk Ogrodník

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.