Milan Hausner: Kacíři a počítačové technologie

čtvrtek 18. května 2000 ·

Zatím pořád platí, že o reálném vlivu počítačů na studijní výsledky žáků víme opravdu jen velmi málo. Nikdo nepochybuje, že školy musí učit technologie a žáci musí zvládnout základní operace. Pochybnosti ale vyvolávají (pochopitelně - dodávám já) úvahy, zda počítač je ten správný stroj, který děti naučí číst či psát a počítat.

Výtah z článku Washington Post, květen 2000 Jednou z nonprofitních organizací zabývajících se vlivem ICT na studijní výsledky žáků je kalifornská asociace „Learning in the Real World.“ Tato organizace provádí analýzu známých faktů a pokouší se nalézt pravdu o tom, zda počítače opravdu přispívají ke zlepšeným studijním výsledkům.

Ukazuje se, že učení s hlásícíma se rukama, je v nižších ročnících mnohem efektivnější, než učení se u klávesnice. Přesto celá řada příznivců technologií je stale přesvědčena, že počítač umožňuje snazší vizualizaci problémů, které jsou v knihách statické a málo pochopitelné.

Mnoho učitelů potvrzuje domněnky, že počítače zvyšují motivaci už od malých školáků při matematických hrách až po starší studenty připravující internetové studie.

Podle ředitele Real World Rukeysera a dalších to však stale není důkaz, že se žáci naučí více. Zajímavý je také jeho názor, že na internetu není odpovídající souhrn základních informací nutných ve vzdělání, které si společnost osvojila před rokem 1989. Problem prý úzce souvisí s copyrighty.

Většina expertů je přesvědčena, že neexistují důkazy o propojení počítače a studijními výsledky. V roce 1998 Educational Testing Service provedlo studii mezi 13,373 čtvrťáky a osmáky. Tento výzkum je považován za až dosud nejkomplexnější průzkum, který ukázal, že správná didaktika s využitím počítače zvyšovala celkové skóre v matematických testech, zatímco počítačový dril je významně omezoval.

Všichni si uvědomují, že hlavním problémem dnešní školy, jsou rodiče. Jen málo rodičů amerických školáků nepociťuje strach, že jejich děti nebudou umět počítače v dostatečném rozsahu. Trápí je představa, že jejich děti budou jen sluhou jiným, kteří už v šesti letech kreslí a vyplňují na počítači tabulky, jak když bičem mrská. Žádný výsledek není jednoznačný a tak je možno vyslovit kompromisní závěr.

Počítače ve školách zlepšují studijní výsledky, pokud jsou počítače správně využívány a je uplatňována náležitá didaktika. Někteří počítačoví maniaci mezi učiteli však mohou spíše škodit. Vraťme se ale k výše citovanému výzkumu matematických schopností.

Výzkum zahrnoval 6,227 čtvrťáků a 7,146 osmáků, kteří skládali standardizovaný matematický test

Čtvrťáci využívající počítače pro matematické hry dosahovali zhruba o 15% lepší výsledky než kontrolní skupina. Pokud ale procházeli jen výcvikem počítačových technik, pak nebyl žádný rozdíl patrný. Osmáci dosáhli prakticky shodných výsledků. Pokud byly počítače využívány k simulacím a k matematickým aplikacím, pak se skóre v testu výrazně zvýšilo. Pokud se však počítač používal jen k výuce počítačové techniky, pak skóre naopak významně klesalo.

Málo platné, Komenský by už zase měl radost.

Milan Hausner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.