Milan Hausner: Do levé ruky hamburger a do pravé kolu a hurá ven ze školy.

pondělí 29. května 2000 ·

Když dojde na žaludek, tak pouze v málo případech přináší vyšší věk víc rozumu, poznamenává výzkumná zpráva American Journal of Health Promotion. Se stoupajícím věkem u dětí se zvyšuje riziko obesity, špatných výsledků ve škole a cukrovky.

„I když děti dostávají rozum, jen těžko chápou co je zdravá výživa!“

NEW YORK (Reuters Health) – Když dojde na žaludek, tak pouze v málo případech přináší vyšší věk víc rozumu, poznamenává výzkumná zpráva American Journal of Health Promotion

Se stoupajícím věkem u dětí se zvyšuje riziko obesity, špatných výsledků ve škole a cukrovky. "S výživovými návyky našich dětí se v brzké době nadějeme epidemie obesity, osteoporozy a návratu celé řady chronických nemocí,” varuje zpráva. “Tento problém už nelze přehlížet.”

Výzkumníci volají po lepší výživě zvláště na základních školách a v nižších třídách středoškolského vzdělání (asi v úrovni II. stupně naší základní školy).

Ve zprávě se píše, že školy by měly ve stravování dávat lepší možnosti a rodiče by měli děti vzdělávat, co se týče stravovacích návyků. "Školáci by si pizzu dávali nejraději každý večer, ale rozumný rodič stanoví alespoň nějaká pravidla. Dokonce i ta nejvytíženější rodina by měla k té pizze přiložit aspoň salát.”

Výzkumníci provedli anketu mezi 300 žáky třetích, pátých a osmých tříd. Děti minimálně konzumují ovoce a zeleninu, nepijí mléko, zatímco stoupá spotřeba nealkoholických nápojů. 99 % třeťáků ještě snídá, ale u osmáků již jen 85 %. Dokonce ani snídaně nebývá příliš vhodná. 66 % třeťáků sní denně čtvrtku plodu ovoce, zatímco u osmáků již jen 37 %. Zeleninu denně jí 60 % procent třeťáků, ale jen 42 % osmáků. Zato spotřeba limonád stoupá ze 7 % k 25% u osmáků. Limonády vytlačují mléko a džusy.

Chlapci mají mnohem pestřejší stravu než dívky v osmém ročníku. Pestrost ale úzce souvisí s dostupností ovoce a zeleniny v tom kterém období. Nemění se spotřeba cukrovinek s vysokým obsahem tuku. Klesá spotřeba brambůrků. Tento poznatek autoři článku ale nepovažují za příliš věrohodný.

Poznámka:

Jak jsme na tom u nás? Nebude to o nic lepší! Ideální představa českého, školou povinného dítěte je bohužel prakticky rovnocenná. Do levé ruky hamburger a do pravé kolu a hurá ven ze školy. Tento problém asi známe všichni ti, kteří stojí za katedrami základních škol.

Kde je ale řešení?

Milan Hausner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.