Marek Lauermann: Vzdělání a moderní technologie – irská cesta do ráje

úterý 30. května 2000 ·

Irsko patřilo ještě koncem 80.let mezi nejchudší země západní Evropy a hledalo cesty, jak se z této nezáviděníhodné pozice dostat. Vsadilo přitom na maximální otevřenost své ekonomiky a hluboké strukturální reformy, podporované z evropských fondů. Jednou z nich byla i reforma školství, která vytvořila z Irského vzdělávacího systému jeden z nejmodernějších na světě a dala pevné základy ekonomickému úspěchu.

Hladina zájmu o školskou politiku je v poslední době více než klidná. Jediným momentem přinášejícím trochu vzruchu do těchto stojatých vod, byla diskuse související se změnami ve školské soustavě v návaznosti na reformu územní správy. Nicméně debata o skutečné reformě školství probíhá velmi sporadicky a reforma sama stojí. Pokusme se proto podívat na možné řešení našich problémů na příkladu země, která ještě před několika málo lety stála před podobnými problémy jako my. Pojďme do Irska.

 

Irské školství je vzhledem ke své historické tradici z velké části církevní, to ovšem vůbec neznamená, že by se uzavíralo reformám. Vlád platí soukromým školám 90  % nákladů a dohlíží i na kvalitu výuky. Samotné katolické řády však řídí většinu gymnázií, na nichž studují více než 2/3 mladých lidí. Vláda dala církvi také vliv na rozhodování středních odborných škol, u kterých je většinou zřizovatelem stát.

Rozhodující vliv ovšem náleží tomu, kdo celý mechanismus školské soustavy platí, občanovi. Rodiče mají silný vliv díky svému postavení v manažerských radách škol, které řídí všechny oblasti irského školství. Tyto rady mají za úkol rozhodovat o rozdělování financí, ale zároveň vypracovávají učební plány, podle nichž se budou učit jejich děti. Každý Ir má zákonné právo rozhodovat o vzdělávání svých dětí. V praxi to znamená, že nezáleží na tom, že stejnou vládní podporu získávají jako domácí, tak i soukromé a veřejné školy.

Kontrolu kvality výuky si ponechal stát skrze systém maturitních zkoušek. Ty se skládají po šesti letech základní a šesti letech střední školy. Maturita se skládá z irštiny a dalších čtyřech předmětů podle volného výběru.

Možnost svobodné volby jedním ze základních pilířů celého irského školství. Je totiž zastáván názor, že každé dítě má k něčemu nadání a je úlohou učitelů toto nadání objevit a v žácích dále pěstovat.

O úspěchu irské školské reformy nejlépe vypovídají čísla o vzdělanostní skladbě obyvatelstva. Maturity dosáhne v Irsku na 90 % populace, polovina pak získá vysokoškolské vzdělání. V mezinárodním srovnávacím výzkumu SIALS, získalo Irsko v humanitních oborech úrovně nejvyspělejších zemí. Vědecký výzkum orientovaný v drtivé míře na oblast moderních technologií a nové ekonomiky se odehrává zejména na vysokých školách.

Ve světě obdivovaný irský vzestup z nemocného příbuzného mezi elitu nejvyspělejších zemí se nám může stát následováníhodným příkladem. Dosavadní přešlapování na místě nás přesvědčuje spíše o tom, že naše školství hledá nějakou specifickou třetí cestu. Ta však nepovede k ráji prosperity, ale do pekla nevědění a hospodářského zaostávání.

Marek Lauermann

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.