Petr Drahoš: Pražský model OSN zahájen!

pondělí 10. dubna 2000 ·

PMUN je dlouhodobý vzdělávací program pro české a slovenské středoškolské studenty, jenž je obdobou modelů OSN ve světě. Studenti jako zástupci členských států simulují jednání vybraných orgánů OSN. PMUN je dlouhodobý vzdělávací program pro české a slovenské středoškolské studenty, jenž je obdobou modelů OSN ve světě. Studenti jako zástupci členských států simulují jednání vybraných orgánů OSN.

5. dubna 2000 byl v Rothmayerově sále Pražského hradu oficiálně zahájen tzv. Pražský model OSN (Prague Model United Nations), jehož smyslem je uvést mladé lidi, studenty středních škol, do problémů mezinárodních vztahů. Pod záštitou prezidenta Havla probíhá letos již pátý ročník, který opět pořádá sdružení AMO (Asociace pro mezinárodní otázky). Podobné akce probíhají každoročně i na jiných místech planety (Japonsko, USA, Rakousko, Francie, ale i Pobřeží slonoviny.), někde dokonce vícekrát do roka.
Více než 250 studentů, vytvořilo během roku na svých školách týmy reprezentující delegace 53 států světa, čtyřikrát se sešli na VŠE na přípravných jednodenních pracovních schůzích a nyní se až do neděle budou setkávat na půdě jednotlivých orgánů a výborů UN (Valné shromáždění, Rada bezpečnosti, Výbor pro výchovu a vzdělání, ECOSOC (Hospodářská a sociální rada), Komise pro globální otázky).

V první, zahajovací, den se sešlo celé plénum, aby vyslechlo úvodní projevy zástupců všech zemí. Konference začala fanfárami Studentského dechového orchestru ZUŠ z Prahy 3 a projevy předsedy AMO Jakuba Hejska a generálního tajemníka UN Luboše Veselého.
Další projevy pak postupně přednesli Ivo Mathé (zastupoval prezidenta Havla), Martin Palouš (v zastoupení ministra zahraničí Kavana) a Andreas Nicklisch (ředitel pražského Informačního centra OSN (UNIC)).
Byl zmíněn Summit tisíciletí, který se odehraje 6.-8. září 2000 v New Yorku. Od něj se očekává definování celosvětových priorit pro počátek 3. tisíciletí a řešení transformace OSN.
Zazněl i apel na veřejnost. OSN totiž dnes chybí občanský rozměr - do budoucna by nemělo jít o politický klub vlád a vedení států, ale o organizaci všech obyvatel planety.

Po přestávce následovaly pečlivě připravené příspěvky delegátů (studentů). Francouzský projev byl přednesen v originále, reprezentant Gruzie citoval básně, zástupci Severní Koreje a Libye (jejíž představitelka trvala na oficiálním názvu země: Velká libyjská arabská lidová socialistická džamáhiríja) se do svých rolí vžili tak dobře, že z toho mnohým v sále jistě naskakovala husí kůže - i když Libye, zřejmě za "umělecký dojem", sklidila dokonce potlesk na otevřené scéně. Rusko a Čína naproti tomu vystupovali chladně, ale tvrdě. Rusko se prezentovalo jako světový mírotvorce, Čína jako obránce suverenity států.
Velmi burcující byl příspěvek Chile, založený na statistice South China Morning Post. Cituji: ".Představme si planetu Zemi v podobě vesnice o sto - slovy STO - obyvatelích. Žije zde 57 Asiatů, 21 Evropanů a 8 Afričanů, z toho 51 žen. 70 vesničanů je jiné než bělošské rasy a vyznává jinou víru než křesťanskou, anebo žádnou. Polovina světového bohatství je v rukou šesti lidí, jež jsou všichni občany Spojených států. 8 lidí obývá jen velmi nuzné chatrče či jsou dokonce bezdomovci. 70 vesničanů neumí číst, polovina trpí podvýživou, jen jediný má univerzitní diplom. Nikdo nevlastní počítač a v okamžiku, kdy jeden přichází na svět, druhý je na pokraji smrti.".
Další řečníci upozornili na to, že bývalí kolonizátoři jsou spoluodpovědní za problémy rozvojových zemí, že by se finanční pomoc měla nahradit pomocí materiální (aby nebyla zneužitelná pro vojenské účely), a že by se konflikty měly řešit na půdě OSN a pokud možno zcela předcházet jejich vzniku.

Od čtvrtka budou všechna jednání probíhat v hotelu Praha. Jejich tématem budou celosvětové problémy, především však otázky související s právem národů na sebeurčení, suverenitou států a lidskými právy.
Dále se budou projednávat otázky odzbrojení, mezinárodní konflikty (Kosovo, Čečensko aj.) a terorismus, populační růst, oddlužení zemí třetího světa, reforma OSN (především Rady bezpečnosti), ale i práva dítěte, původních obyvatel, životní prostředí a současné hrozby (jaderné odpady, geneticky modifikované potraviny, hydrosféra atd.).

Realizace projektu by samozřejmě nebyla možná bez spolupráce s dalšími subjekty ani bez finanční a materiální podpory sponzorů. Spolupracující organizace: Informační centrum OSN v Praze, České sdružení pro Spojené národy, MZV ČR, Středisko mezinárodních studií Jana Masaryka, Sdružení Kontinenty, Společnost Člověk v tísni při ČT, Rada pro mezinárodní vztahy, Goethe Institut v Praze, Český helsinský výbor.

Sponzoři: DHL international, The Document Company Xerox, OSPAP, Hotel Praha, AutoCont atd..

Přípravě loňského ročníku věnovali organizátoři značnou péči a 25 000 hodin práce.

Petr Drahoš

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.