Iva Hanzlíková: Učení mučení

úterý 11. dubna 2000 ·

Školy jsou plné šprtů a šrotů, kteří jeden den dostanou jedničku a za pár dnů o tématu neví skoro nic; snad jen to, že kvůli učení této látky seděl dvě odpoledne seděli doma, hlavu skloněnou nad učebnicí. Filozof Stanislav Komárek v jednom ze svých esejů píše, že škola je permanentní mírné trápení. Křesťanství, buddhismus a další myšlenkové směry vycházejí z přesvědčení, že člověk roste, čím větší je jeho utrpení. Komárek se ptá, zda-li to platí také u žáků, nucených projít martyriem povinného vzdělávacího procesu. Nejsou to bláboly výstředního myslitele. Jedná se o zajímavé a nikoliv výrazně přehnané vyjádření toho, o čem „odborníci na školu“ i ti druzí spekulují už nějaký ten rok. Alespoň u nás v Česku. Stále se totiž klade větší důraz na zpracování informací, které probíhá v jednoduchém sledu naučit-zapamatovat-vypustit. Školy jsou plné „šprtů“ a „šrotů“, kteří jeden den dostanou jedničku a za pár dnů o tématu neví skoro nic; snad jen to, že kvůli učení této látky seděli dvě odpoledne doma, hlavu skloněnou nad učebnicí. Smutné obrázky malých mnichů. Naše továrna na vzdělávání tak produkuje jedince, kteří hodně znají, když se hodně učí. A když zapomenou, nevědí nic. Většinou také nechápou, „na co jim je to všechno dobré.“ Smutné je, že někdy to neví ani vyučující. 


Dali mi osnovu, tak učím, co mám, obhajují se a mají pravdu. Když už se jednou vydá nějaká osnova (nebo zákon nebo předpis), měla by se dodržovat. Co trochu chybí, je aktivní a tvořivý přístup učitelů. Nejde ani tak o to, CO učit, ale JAK to učit. Postup, který na školách stále převládá, tj. táhlý učitelův monolog, k němuž si připraví nějaké ty vycpané špačky nebo liščí ohon, na konci hodiny suše sdělí, že příště se bude zkoušet, čímž jeho pedagogická náplň hrdě končí, rozhodně z dětí přemýšlivé a zdravě zvědavé lidi neudělá. Spíš v nich vypěstuje pocit, že učení je nutné zlo, které z principu jakéhosi vyššího přikázání musí podstoupit každý člověk podstoupit. A navíc – autoritě (tomu, kdo přednáší, vede) se vyplatí neodporovat a uzavřít se jí. Vyplatí se splnit úkol, ač nechápeme jeho smysl. Vyplatí se vymýšlet složité podvody při písemkách. Vyplatí se dostávat co nejvíce dobrých známek. Všichni jsou rádi: učitel, vy, taťka s mamkou. A takhle pomalu rostete, aby z vás něco vyrostlo. Otázka je, jestli k tomu skutečně potřebujete školu, která po vás vyžaduje zpaměti naučené formulace a pokud možno žádné otázky a názory.

Iva Hanzlíková

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.