Václav Mazánek: Prvá vysvědčení v německo-české škole bez hranic

pátek 24. března 2000 ·

aneb jak se budují na německé straně Euroregionu dobré sousedské vztahy. Žáci Svobodného státu Sasko dostávali v pátek 11.02.2000 vysvědčení. Pro Německo-českou školu bez hranic Hartau/Hradek (Freie Grundschule - Grenzenlose Schule Hartau/Hrádek) to bylo první vysvědčení v její historii. Je to čas pro krátkou mezibilanci. Samozřejmě hovořit o nějakých výsledcích by bylo jistě předčasné. Dovolíme si však analýzu, čeho jsme doposud dosáhli.

V záři zahájilo 19 žáků výuku ve škole bez hranic a sice 14 prvňáků a 5 druháků. Saské ministerstvo uznalo a povolilo naši školu v červenci. Jedná se soukromou svobodnou školou. Rodiče platí měsíčně školné ve výši 90,- DM za každé dítě. Zvláštností naší školy je fakt, že se žáci již od první třídy učí česky, tedy jazyk našich sousedů. Toto je jedinečné v celém Německu.

Přitom námi používané metody jsou velmi mnohostranné. Výuka je zčásti integrativní, ale i frontální nebo otevřená, každopádně však přátelská. Prvé dva roky se česky pouze hovoří, k písemnému projev se přistoupí až od třetího roku. Velice důležité je, že se jeden den v týdnu společně učíme s českými dětmi, střídavě jednou v Hartavě a příští týden zas v Hrádku nad Nisou. Touto formou mají žáci možnost se poznat v jejich vlastním prostředí, jednou jako hostitelé a jednou jako hosté. Pedagogicky je toto velice důležitým faktorem. Optimální je samozřejmě geografická poloha naších obcí, kdy žáci bez problémů přecházejí přes pěší přechod. Při oficialním otevření školy v listopadu 1999 se o tom mohli přesvědčit i hosté, mezi nimiž byli zástupci obou vlád, školských úřadů a politici z obou stran regionu. Nejeden z nich žasl.
Proces sblížení dětí je však poněkud pomalejší, kontakty nevznikají spontánně, jak bychom si možná mohli myslet. Pro tento proces je potřeba investovat mnoho pedagogického umu a vědomostí. Učitelé a učitelky v Hrádku nad Nisou a Hartavě na tom denně intenzivně pracují a při tom se sami stale také učí v této škole sousedství. Také rodiče bychom v budoucnu chtěli více zapojit. Pro příští školní rok se v Hartavě do nové prvé třídy přihlásilo již 16 budoucích prvňáčků. Do školy dojíždí a budou dojíždět děti z oblasti bývalého okresu Žitava. Denně do Hartavy autobus sváží děti z okruhu 25 km.
Český velvyslanec v SRN František Černý, při své nedávné návštěvě v Žitavě a Hartavě zdůraznil velký význam znalosti jazyka našich sousedů. Dodal nám odvahu do další práce a nabídl podporu.
Také za jeho pomoci se nám podařilo zainteresovat české ministerstvo školství pro náš projekt, kdy Dr. Pavel Cink ve svém dopise ze dne 03.02.2000 zdůraznil angažovanost učitelů a vedení obou škol a potvrdil podporu. Nám zbývá jen doufat, že nezůstane jen u hezkých slov.

Pro školní rok 2000/2001 je opětně výrazný velký zájem na obou stranách hranice, k.1.3.2000 se již přihlásilo po 16ti dětech.
Věříme, že během krátké doby, tak jak nám bylo přislíbeno, se sejdou zástupci saského ministerstva školství a MŠMT aby se dohodli na dalších společných krocích, především pak na realizaci původního projektu tj. vytvoření společné česko-německé školy, kdy se v jedné třídě bude společně učit 12 českých a 12 německých dětí.


V podstatě to, co děláme, pro nás není nic mimořádného, na kole jsme během 5-ti minut v Polsku a během 10-ti minut v Česku. Znalost jazyka svých sousedů pro nás není jen gestem dobrých sousedských vztahů, ale v budoucnu možná důležitým faktorem rozvoje našeho regionu ve spojené Evropě. Spolupůsobit na tomto vývoji je velkou úlohou. Možná je to také naše jediná šance, pokud proces sblížení má probíhat ruku v ruce.
Srdečně Vás zveme k nám do Hartavy a těšíme se na Vaši návštěvu


Mike Wohne - vedoucí projektu

Václav Mazánek - koordinator pro trinacionální projekty

Grenzenlose Schule Hartau/Hradek

- Freie Grudschule -

Untere Dorfstrasse 6

D-02763 Hartau

Tel./Fax: +49/3583/68 50 31 (MW)

nebo česky : 0604/ 71 77 26 (VM)

e-mail: pez-schule@t-online.de

bezhranic@bezhranic.de


Václav Mazánek

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.