Petr Drahoš: V Praze se konala první dětská internetová konference

pátek 24. března 2000 ·

Na konferenci na mne zapůsobil velice silně fakt, že i v současných "bojových" podmínkách našich škol, lze dosáhnout na poli internetu výrazných úspěchů. V sobotu 11.3.2000 proběhla na Novotného lávce v Praze první dětská internetová konference nazvaná příznačně JUNIORINTERNET, která byla uspořádána na popud dvanáctiletého Jirky Peterky, šéfredaktora dětského internetového časopisu Zavináč v rámci iniciativy Březen - měsíc internetu.

Jirka spolu se svými 12-15 letými spolupracovníky (Jirkou Benediktem, 10letou sestrou Evou aj.) a s pomocí několika dospěláků zorganizovali u nászatím nevídanou akci. Nápad se zrodil už loni po skončení minulého"března". V průběhu roku vyhlásili ve spolupráci se společností Pl@neta a redakcí časopisuABC několik soutěží pro děti. Účastníci těchto soutěží byli pozváni na konferenci a nejúspěšnější z nich prezentovali svá díla a názory. Také zaznělo několik přednášek na téma komunikace pomocí ICQ a chatů, exkurze na rozcestníky dětských stránek v angličtině (např.http://www.yahooligans.com, http://www.bonus.com - celý seznam odkazů je dostupný zde), hry na internetu ap.

Konference byla zahájena slavnostním vyhlášením výsledků soutěží Junior Text(příspěvky tvořily úvahy na téma internet a já - zúčastnilo se 63 dětí) aJunior Web (jakékoli WWW stránky vytvořené dětmi do 15 let - přihlášeno bylo celkem 34 WWW stránek).

Junior Web

Oceněno bylo 7 nejlepších (9-15 letých) z různých koutů republiky (Praha,Karviná, Liberec, Třinec, Valašské Meziříčí), bez udání pořadí - což je ivzhledem k věkovému rozpětí autorů velmi rozumné.Co všechno už dokáží 9-10 leté děti (Martin a Tereza Deutschovi z Karviné)se můžete podívat na Mozaiku. Stránky mj. obsahují galerii pěkných obrázků zvířat, znalostní test o savcích a vtipy. Za zmínku stojí i Bazar učebnic, který provozuje na adrese http://freeweb.bohemia.net/ucebnice 15 letý Vojtěch Horna z Prahy.Jedná se o bezplatný inzertní server, zaměřený na učebnice a výukové materiály. Vojtěch má mnoho plánů a profesionální přístup, takže se hlavně studenti mají do budoucna na co těšit. Adresy dalších oceněných i všech ostatních přihlášených www stránek najdete zde.

Junior Text

Soutěž Junior Text tu byla pro všechny, kteří ještě netvoří www stránky, ale o internet se zajímají. Jejich úkolem bylo napsat o svém vztahu k internetu,co se jim na něm líbí a co ne, co jim tu chybí, co by chtěli změnit atd.Porota vybrala 4 vítězné práce, které byly na konferenci oceněny.Děti v nich překvapivě výstižně poukazují jak na přednosti
  • zrovnoprávnění - lidé nejsou souzeni podle toho, jak vypadají a jakou mají barvu pleti
  • poznávání nových přátel a kultur
  • dostupnost informací
  • svoboda
  • otevírá nové obzory
  • bourá bariéry (např. pro sluchově postižené)
tak na nevýhody
  • je drahý a pomalý
  • pro mnoho lidí je zatím nedostupný
  • je zneužíván pro šíření násilí
  • pohybují se na něm podivní lidé - např. hackeři a pedofilové
  • je to pěkný žrout času…
současného internetu a zároveň předpovídají budoucí stav (vynikající povídku napsala např. 14 letá Kateřina Opočenská).

Z práce Petra Boušky konference dokonce převzala i své motto: "Součástí rodiny má být otec, matka, dítě a internet…"

To, jaké netušené možnosti otevírá dnešní internet, nejlépe ilustruje následující úryvek z práce 10 leté Karolíny Šubrtové: …Jednou jsem se seznámila na X-chatu s dvaadvacetiletým klukem. Nejdříve nemohl uvěřit, žeje mi jen devět let, ale potom uvěřil. Chtěl se se mnou seznámit a pozvat do cukrárny…

Ukázky z dalších oceněných prací najdete zde

Dospělí dětem

Konference probíhala ve svižném tempu, příspěvky byly většinou pěti až desetiminutové, výjimečně i dvacetiminutové. Delší čas byl věnován zejména představování nových projektů pro děti, které se na českém internetu zrodily převážně v průběhu druhé poloviny minulého roku (Majáky, Orbis Pictus, Borovice, Bambiriada 2000, Xland, Sdružení amatérských novinářů a další).Samozřejmě o nich povídali jejich autoři. Ukazovali současnou podobu stránek, zveřejnili své záměry do budoucna - každý z projektů by si zasloužil samostatný článek. Stručné popisky zobrazující se u odkazů na jejich domovské stránky Vás mají navnadit k tomu, abyste se s nimi blíže seznámili přímo.Při svých toulkách internetem si dále nenechte ujít stránky projektu KidFest 2000(světový dětský parlament na Novém Zélandě), který přiblížili žáci 5. a 6.třídy ZŠ Lupáčova a spolu s ředitelem školy, Milanem Hausnerem, informovali o velice úspěšné reprezentaci ČR.A jedna lahůdka na konec: víte, že u nás už existuje dětskéinternetové rádio a dokonce i televize?

Závěr a statistika

O napínavé okamžiky se v závěru konference postaral Ivo Lukačovič, vítěz ankety časopisu Zavináč o nejoblíbenější internetovou osobnost, který vylosoval hlavní cenu tomboly, týdenní zájezd na Mallorku (pro dvě osoby) sCK Fischer. Nikdo však nemusel být smutný, že se na něj štěstí neusmálo,neboť díky sponzorům celé akce každý vyhrál knížku, CD-Rom nebo kalkulačku apod.

Konference se zúčastnilo 83 dětí. Pokud jste se nemohli z jakýchkoli důvodů ve správný čas na správné místo dostavit, jsou pro Vás všechny důležité informace stále dostupné na rozsáhlém oficiálním webu. Mj. je zde bohatá kolekce fotografií, všechna vystoupení jsou natočena na video a k dispozici jsou i podklady přednášek (buď ve formě zdrojových textových souborů nebo souborů prezentací (*.ppt)).

  • Poměr chlapců a dívek byl mezi zúčastněnými zhruba 2:1
  • Poměr soutěžících ze ZŠ a gymnázií byl 57:43 (u autorů www stránek opačný - 41:59)
  • 58% dětí se na internet připojuje více než 2x týdně
  • Tvůrci webu se nejčastěji připojují doma, ostatní ve škole
  • 55% soutěžících v Junior Webu jsou ve styku s internetem 3 a více let,zatímco plných 75 % účastníků JuniorTextu 1 rok a méně
  • Průměrný věk autorů byl překvapivě vyšší v JuniorTextu (13,5 let) než v JuniorWebu (12,5 let)
  • Nejužívanějším HTML editorem autorů www stránek je Frontpage (37%),následovaný Notepadem (25%) a Homesite (18%)
  • Mezi grafickými editory suverénně zvítězil Paintshop (51%) před PhotoShopem (12%).

Zhodnocení

Byla založena nová a potřebná tradice. Konference Juniorinternet splnila všechny stanovené cíle a očekávání (podpora rozvíjení potenciálu dětí,zviditelnění www stránek pro děti, ukázka možností seberealizace dětí,monitorování současné situace v ČR atd.).Jasně demonstrovala výsledky dětí, kterým je umožněno pracovat s internetem tvůrčím způsobem. Navíc ukázala i to, že mnohé děti si velmi dobře uvědomují reálné problémy internetu a možné negativní následky jeho "nezřízeného"používání. V této souvislosti je potřeba zmínit, že se většina dětí, které vsoutěžích obstály, věnuje ve volném čase i "standardním" činnostem (chodí do různých kroužků, hrají na hudební nástroje, sportují…), takže po této stránce o ně určitě nemusíme mít obavy. Na mne osobně zapůsobil velice silně fakt, že i v současných "bojových"podmínkách našich škol, lze dosáhnout na poli internetu výrazných úspěchů, o nichž se mohou všichni kdykoli přesvědčit na vlastní oči. Navíc jsem opět intenzívně pocítil, že začíná více než kdy dříve platit, že budoucnost národa i celé planety je v rukou "dětí".Na faktické zrovnoprávnění dětí s dospělými si asi ještě nějaký čas počkáme,jisté však je, že díky tomu, že mají děti (alespoň některé z nich) přístup ke všem nejnovějším technologiím, že jim dokáží rychle porozumět a začít je bez předsudků využívat, že se učí anglicky a v neposlední řadě, že mají relativně dost volného času (proti dospělým zaměstnaným v práci i doma),získávají nejen předpoklady a formální kompetence, ale v současnosti opravdu reálné možnosti uplatnit se "on-line" na změnách s globálním dopadem.Takovým malým důkazem ovlivňování reálného světa dětmi pomocí internetu bylo např. to, že během jedné z prezentací došlo k on-line zaregistrování názvu konference do seznamu jmen, která na sobě ponese sonda NASA příští rok kMarsu.O Juniorinternetu psalo mnoho internetových magazínů. Rozporuplné ohlasy vzbudil např. článek Internet pro mladší a pokročilé na Lupě. Co z nich vyplývá?Nezbývá nám než snažit se se změnami kolem nás vyrovnat a podporovat ostatní(děti i dospělé), aby využívali nových možností ve prospěch svůj i celého lidstva. Pokud se to podaří, nemáme se čeho obávat, ale můžeme se skutečně těšit na lepší a spravedlivější svět.

Petr Drahoš

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.