Iva Hanzlíková: Akademické informační centrum nejspíš otevře pobočku v Praze

středa 26. ledna 2000 ·

Ačkoliv je poměrně těžké zjistit, jak se studentům, kterým AIC poskytlo informace, daří, zdá se, že o služby této společnosti je stále větší zájem. Akademické informační centrum (AIC) je společným projektem Open Society Fund Praha a Vzdělávací nadace Jana Husa. V roce 1998 bylo zaregistrováno jako obecně prospěšná společnost. AIC slouží především vysokoškolským studentům a učitelům, maturantům a absolventům vysokých škol tím, že jim nabízí informace o studiu, stážích a seminářích v zahraničí, a také o možnostech získání finanční podpory.

Centrum sídlí v Radnické ulici č. 8 v Brně. Je však také možné prohlédnout si jeho internetovou stránku, která je v provozu přibližně rok a půl a denně jí navštíví kolem stovky uživatelů. Dalším způsobem, jak si zajistit informace o studijním pobytu v zahraničí, je publikace Za studiem do ciziny, kterou vydalo nakladatelství Doplněk. V listopadu loňského roku vyšlo druhé, aktualizované vydání, obsahující informace o sedmnácti zemích světa, kde je možno studovat. Nutno dodat, že po dvou měsících byla knížka téměř rozebrána.

O tom, že zájem rozšířit si vzdělání mimo Českou republiku je veliký, svědčí i slova ředitelky AIC Renaty Dohnalové. „Protože se na nás svými otázkami ohledně studia obrací také spoustu studentů z Prahy, Plzně nebo Českých Budějovic, vážně uvažujeme o tom, že bychom založili svou pobočku také v Praze. Je složité, aby někdo z druhého konce republiky jel na informační schůzku až do Brna.“ A čeho se dotazy studentů nejčastěji týkají? „Hodně se zajímají především o možnosti financování studia, kdy je možné získat stipendium u různých nadací. My jim také pomáháme rozvrhnout si celý postup i z hlediska časového. Studenti si u nás mohou prohlédnout například vzácnou publikaci o studijních programech, kde najdou univerzity v celém světě, mimo jiné také v Malajsii nebo Kuvajtu. Poskytujeme také různé konzultace, studijní materiály ke zkouškám TOEFL, GRE, SAT,GMAT, informace pro cizince o studiu v České republice, různé bulletiny, adresy informačních center, katalogy nadací a neziskových organizací, máme tu i knihovnu cizojazyčné literatury v humanitních oborech. Tuto knihovnu chceme věnovat knihovně Filozofické fakulty MU, až se budeme v horizontu půl roku stěhovat do nově rekonstruované budovy Lékařské fakulty na Komenského náměstí.“

Ačkoliv je poměrně těžké zjistit, jak se studentům, kterým Akademické informační centrum poskytlo prvotní informace, daří, neboť málokdo z nich si najde chvíli pro zaslání elektronického mailu, zdá se, že o služby této společnosti je stále větší zájem.

"Velmi mne tento zájem těší, a doufám, že v budoucnosti bude centrum své služby ještě zdokonalovat," uzavírá Renata Dohnalová.

Iva Hanzlíková

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.