redakce: Klasika před školou

pátek 3. prosince 1999 ·

V ČR jako jediné v Evropě vznikl projekt, ve kterém se děti předškolního věku seznamují nenásilnou formou s klasickou hudbou. „…Od čtvrtého do sedmého roku lidského věku se vytváří mnoho vlastností, jež nám umožňují uspokojivé zapojení do lidské společnosti. Moc a moc záleží na tom, abychom dětem právě teď dávali to dobré, krásné a půvabné, co bude pak v nich už dál růst a zrát a přinášet jim radost ze života. A tak si dovoluji vyslovit uznání a poděkování všem tvůrcům projektu „Klasika před školou“ i těm, kdo ho uvedli v život. A Vám, vážení a milí, kdo snad čtete tyto řádky, děkuji neméně srdečně za Váš zájem. Děti si ho zaslouží !… „ Prof. Zdeněk Matějček

KRÁSNÝ DÁREK
Pokud máte ve své rodině dítě právě ve věku 4 - 8 let, můžete získat dárek, který udělá radost nejen dítěti, ale i dospělým, kteří budou s ním pořady „Klasika před školou“ poslouchat. Společně totiž budou prožívat příběhy, hrát si na krále, víly, rytíře, ale i květiny nebo zvířátka. Tato všechna témata jsou obsažena ve skladbách autorů klasické hudby. A my jsme se pokusili je předat dětem.


ZÁKLADNÍ INFORMACE O PROJEKTU
V České republice jako jediné v Evropě vznikl tento projekt, ve kterém se děti předškolního věku seznamují zábavně, nenásilnou formou, prostřednictvím pohybu, malování, hry, fantazie s klasickou hudbou. Ve 42 pořadech prožívají děti se svými rodiči (učiteli) melodii, rytmus, tempo, tóny těch nejznámějších skladeb z klasické hudby. Vnímají hudbu, její téma, barevnost tónů. Slovem je provází v pořadech herec Antonín Molčík. Některé z pořadů děti poslouchají jako pohádky (např. opery), při poslechu některých se aktivně pohybují - hrají si na krále, zvířata, víly nebo klauny, při jiných poslouchají se zavřenýma očima a vnímají prostřednictvím fantazie vlny řek, moří, apod., při některých pořadech malují obrázky. Cílem vyprávění a pouštění ukázek hudby je, aby si děti uvědomily témata, na která byla právě tato skladba napsána (např. radost a smutek, řeku a moře), aby dokázaly tóny a hudbu „číst“, aby samy časem rozpoznaly téma hudby bez vyprávění. V některých pořadech se děti seznamují s růzností zvuků nástrojů, hudebních těles, apod.

OCENĚNÍ PROJEKTU
Pořady vyrobila rozhlasová stanice Classic FM, nad projektem převzal záštitu UNICEF, ocenění získal také od Ministerstva kultury ČR, od poradního sboru ministra školství ČR, především je jeho význam pro rozvoj a kreativitu dětí kladně hodnocen dětskými psychology a pedagogy.

NOSIČE, NA KTERÝCH JE PROJEKT VYROBEN
Všech 42 patnáctiminutových pořadů (630 minut, tedy 10,5 hodin) je vyrobeno na deseti audiokazetách či deseti CD. Autory barevných obrázků na přebalech kazet a CD jsou děti z mateřských škol, které tyto obrázky malovaly právě při poslechu pořadů v letech 1997-1998, kdy byly vysílány na rozhlasové stanici Classic FM.

KDO JIŽ POŘADY POUŽÍVÁ PŘI PRÁCI S DĚTMI
Pro většinu pražských mateřských škol koupily po jednom kompletu jednotlivé obecní úřady. Projekt má velký ohlas, učitelky pouštějí tyto pořady dětem, hrají si s nimi, malují, poslouchají. Dále tyto komplety postupně objednávají pro mateřské školy a základní školy jednotlivé školské úřady, ale také samotné školy. Děti tak s pořady přicházejí do kontaktu, ale samozřejmě je neslyší vícekrát, nemohou je poslouchat o víkendech, nemohou je poslouchat společně s rodiči a prarodiči. V této prodejně je však můžete zakoupit vašim dětem domů.

CLASSIC FM - HUDBA PRO TVOU DUŠI
Classic FM, vila Portheimka, Matoušova 9, 150 00 Praha 5, Tel. 540651, Fax 540655, E-mail: classicfm@iol.cz


redakce

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.