redakce: M. Šojdrová k zákonu o poskytování dotací soukromým školám

úterý 9. listopadu 1999 ·

Jak vidí přijetí nového zákona poslankyně M. Šojdrová? Dne 22. října schválila Poslanecká sněmovna zákon o poskytování dotací soukromým školám v podobě mnou předložené verze po přijetí několika pozměňovacích návrhů. Po dramatickém průběhu pro zákon nakonec hlasovala přesvědčivá většina 178 poslanců ze 188 přítomných.


Ve svém základním ustanovení zákon říká, že dotace se poskytuje soukromým školám, předškolním a školským zařízením, pokud jsou zařazeny do sítě škol a uzavřou se školským úřadem smlouvu. Ve smlouvě se konkretizují zejména činnosti, na které se dotace poskytuje, jejich rozsah, počet žáků v daném školním roce a výše dotace. Výše dotace se stanoví na základě počtu žáků a procentního podílu z normativu. Normativ zahrnuje roční objem neinvestičních výdajů, mzdových prostředků a zákonných odvodů připadajících na jednoho žáka, ve srovnatelné formě studia na státní škole. Procentní podíl z normativu se od školního roku 2000/2001 stanoví pro speciální školy a učiliště na 80 % s možností navýšení na 100 %, pro základní a mateřské školy na 60 % s možností navýšení na 100 %, pro střední a vyšší odborné školy na 60 % s možností navýšení na 90 %, pro speciální zařízení na 80 % s možností navýšení na 100 %, pro ostatní školy a zařízení na 50 % s možností navýšení na 80 %. 

Navýšenou dotaci škola získá pokud splní tyto podmínky: má poslední hodnocení České školní inspekce průměrné nebo lepší, škola je obecně prospěšnou společností nebo se zaváže vložit veškerý zisk do výdajů na vzdělávání, základní a mateřské školy doloží kladné stanovisko obce, víceletá gymnázia a školy s nástavbovým studiem se dohodnou se školským úřadem na počtu přijímaných žáků. Zákon obsahuje pravidla pro poskytování dotace. Mimo jiné škola předkládá školskému úřadu vyúčtování dotace postupem stanoveným Ministerstvem školství za předchozí školní rok a vyúčtování podle kalendářního roku postupem stanoveným Ministerstvem financí pro zúčtování finančních vztahů se státním rozpočtem, dále škola doloží auditem vynaložení veškerého zisku na vzdělávání, pokud se k tomu zavázala. Pro školní rok 2000/2001 budou školy dávat své žádosti o uzavření smluv do 60 dnů od nabytí účinnosti zákona. Zákon nabude účinnosti dnem vyhlášení poté, co projde Senátem a podepíše jej prezident. Věřím, že se tak stane co nejdříve.

Doba působení tohoto zákona je omezená do doby přijetí nového školského zákona. Přesto vidím jako důležité to, že jsme se dokázali napříč politickými stranami shodnout na základním postupu při financování soukromých škol. Neshodli jsme se na všech principech, každý z nás musel slevit v zájmu toho, co nás spojilo. Našim společným cílem je zájem dát financování soukromých škol nezpochybnitelný zákonný rámec a jasná vyvážená pravidla zajišťující jejich existenci. Očekávám od tohoto zákona, že podpoří existenci kvalitních soukromých škol. Věřím, že praxe toto mé očekávání potvrdí.

Michaela Šojdrová
poslankyně PS Parlamentu ČR

redakce

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.