Milan Hausner: Kdo je to Jinx? Aneb s Babiznou na angličtinu!

úterý 16. listopadu 1999 ·

Paní učitelka, co terorizuje město Mean City, tak by zněla odpověď. „Paní učitelka, co terorizuje město Mean City,“ tak by zněla odpověď pátrajícího novináře a já bych dodal – co také terorizuje (byť s humorem) začátečníky učící se angličtinu. Ani vy ale neujdete své roli, když už jste se vydali do Mean City (tedy když jste spustili CD v mechanice). 


Je jen na vaší šikovnosti, jak se s interaktivním poldou, záhadnou paní Jinx, panem starostou či novináři a dalšími postavami domluvíte, a zda z vás opravdu na konec bude trochu slušně mluvící Angličan či Američan. Simulační hry mají své uplatnění ve výuce už od nepaměti. V té krátkodobé bychom nyní na trhu našli celou řadu bratříčků dnešního CD ROMu, i když ti by si s chlupatými bezesporu poradili jinak. (od postřílení až po uřezání hlav). Náš hrdina (tedy vy) si musíte poradit úsudkem, nápaditostí, logikou a hlavně bezchybnou znalostí základní slovní zásoby asi 1000 slov.

Dnešní CD ROM je sice v prvé řadě hrou, ale bez všech superlativů hrou simulačně jazykovou. V běžných denních situacích vás autor programu nutí interaktivně myslet (odpovídat na zadávané úkoly - buď slovně přes mikrofon či kliknutím myši) v cizím jazyce a správně reagovat. Pak se před vámi rozvíjí opravdové pátrání po záhadné Jinx (mimochodem jediné přeložené jméně. Jinx v angličtině znamená něco jako babiznu.) Ne, tím nechci prozrazovat, jako profesi ta naštvaná dáma měla předtím, než se vydala do města. To si zjistěte sami. Já jen doufám, že takové … u nás tak často nepotkáváte. 

Začnete na letišti, popovídáte si s taxikářem a pak hurá do hotelu. Pak si musíte poradit v hotelu, a třeba na policejní stanici a leckde jinde. Všude na vás číhají jazykové nástrahy v podobě neodbytných slovíček a přiřazování. A protože ani prodavač lístků nemá pořád stejnou náladu, při druhém pokusu odpovídá poněkud jinak. Program nabízí několik variant postupu, (malý CD ROM - kinoautomat pana Horníčka z 70.let - zase nic nového), i když v konečném cíli se stejně dostanete tam, kam patříte. Do temné šatlavy, z níž se dostat ven není tak jednoduché, protože jste reagovali na policistu poněkud nepřiměřeně. 

Titul je zcela jednoznačně určen pro začínajícího eléva jazyka Byronova. Základní znalost mu totiž na tomto prvním disku docela dobře stačí. Pokud se snad na obrazovce objevuje předmět, který zase tak jednoduchý není Kliknutí a už máte bublinu s definicí k dispozici. A v češtině samozřejmě.

Lokalizovaný titul samozřejmě přináší vše vysvětlující mateřštinu. Nápověda, průvodce, slovníček i okamžitě přístupný překlad se na vás hrne v jazyce Máchově.. (Popravdě řečeno si myslím, že ho ani příliš potřebovat nebudete). Zato z hloubi svých policejních archivů budete muset vyzvednout alespoň motherboard poměrně nedávný s podivným označením a přidat mu k tomu pár mega paměti společně s více rychlostní mechanikou. CD ROM zcela evidentně vychází z 3D her, protože osoby i prostředí jsou opravdu trojrozměrní. Našinec se stává přímý účastníkem děje na obrazovce. 

Konverzační hry patřily i k počátečním výukovým programům, Larry ještě v leckteré domácnosti prohání rodiče do knihovny hledat jazykové kódy a Sherlock Holmes na interaktivním CD ROMu z minulého století (ale kdepak - z doby nedávno minulé) také ještě leckde dýmku nedokouřil. Jinx v Mean City si na kuřeti ve známé hospůdce také nepochutná, ale málo platné našinec lámající jazyky by si asi neměl tuto hru na dvou CD nechat ujít. Je totiž vtipná (myslím to zcela vážně), graficky příjemná (3D se kombinuje s kresleným filmem) a interaktivně docela bohatá.

CD ROM(vlastně ROMy) „Mean City“ je výukovým programem nové generace, který rodičům i učitelům přináší do jejich práce hravost a v konečném důsledku schopnost „hráče“ reagovat v běžných situacích základními frázemi, bez nichž by vám v celém světě neprodali ani slanou vodu. Crrr! Už se ozval telefonní zvonek! Že bych si to kuře přece jenom s tou Babiznou dal! Na dvě CD totiž nestojí zase tak mnoho

Vydavatel: EPA - BSP
Dodavatel: EPA
Hodnocení : ****
originalita: ****
obsah ****
grafické řešení *****


Milan Hausner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.