Ludvík Eger: Řemeslníci vpřed!

úterý 28. září 1999 ·

Velkého omylu se dopouštějí ti, kteří vidí řešení nezaměstnanosti a v potřebě zaměření mládeže na získávání vzdělání v oblasti řemesel. Velkého omylu se dopouštějí ti, kteří vidí řešení nezaměstnanosti a snad i současných hospodářských problémů v potřebě zaměření mládeže na získávání vzdělání v oblasti řemesel. Jejich argumentace většinou vychází z toho, že "nejvíce" nabídek zaměstnání evidují úřady práce právě v této oblasti. Bohužel již nevidí, že řemeslníků je v podstatě přiměřeně a žádný významný převis poptávky neexistuje. Na celém tomto bludu je nejhorší to, že představitelé těchto myšlenek netuší, že HDP na úroveň aspoň průměrných zemí EU a zejména potřebnou produktivitu práce, nemohou zvednout řemeslníci. Potřebnou restrukturalizaci hospodářství, zvýšení produktivity práce, zavádění nových technologií atd. těžko provedou kvalifikovaní řemeslníci. Navíc je nejvyšší čas, aby financování a prodej výrob vedli také špičkoví odborníci, kterých jak se ukazuje dle výsledků ekonomiky, máme stále málo. Ostatně bez nich nebudou ani místa pro kvalifikované dělníky a jak praxe ukazuje, podnik může rychle zmizet, a "řemeslníci" se jen nestačí divit.

Představa, že se nezaměstnanost vyřeší tím, že ve fabrikách budou stát řady soustruhů a u nich pracující lidé, je zcestná. Tím spíše, že u nejšpičkovějších technologií je potřeba člověka s vysokoškolským vzděláním a to není řemeslník. Podobně lze pochybovat o potřebě pracovníků např. ve stavebnictví, zejména, když víme, jaká je jejich produktivita práce a využívání techniky např. při opravě našich silnic.Důležitost vysokého všeobecného vzdělání s vysokou funkční gramotností přitom zcela jasně objasňuje řada odborných studií. Vždyť tento stupeň vzdělání je nejlepším základem pro rekvalifikace a zvyšování kvalifikace v průběhu dalšího života, které současné i budoucí studenty rozhodně nemine. Naopak úzká specializace bez všeobecného základu může být pastí a je dnes špatnou radou pro rodiče, kteří se snaží orientovat v tom, jaké vzdělání je pro jejich děti perspektivní.Je pochopitelné, že MŠMT potřebuje řešit nadbytečnou snad až 40 % kapacitu středních škol. Ovšem tato cesta, která ubírá prostředky vědě (opět se na ni asi v rozpočtu nedostane !), skutečně není cestou, která nám umožní dohnat byť jen průměrné země EU, kde je Japonsko a USA?

Ludvík Eger

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.