redakce: MANUS

středa 14. července 1999 ·

Sdružení Manus je zaměřeno na mimoškolní práci se zrakově postiženými dětmi a mládeží. Občanské sdružení Manus pracuje od roku 1994 a je zaměřeno na mimoškolní práci se zrakově postiženými dětmi a mládeží. 


První aktivitou pracovníků sdružení bylo založení tradice každoročních letních táborů pro nevidomé děti do 15 let. Organizaci, finanční zajištění a provoz tábora dobrovolně zajišťují jak specialisté tak vysokoškolští studenti. "Tábory" mají podporu Vysokoškolského katolického studentského centra, které na podporu tábora již tradičně organizuje jarní benefiční koncert "Darovaná hudba". Tábory jsou finančně zajištěny ze sponzorských darů a dotací Magistrátu města Brna a Ministerstva školství. 

Od roku 1997 vzniká nová aktivita sdružení "Klub Manus". Je určena pro zrakově postižené a vidící středoškoláky. Tito mladí lidé se na půdě Klubu Manus pravidelně scházejí a společně zpracovávají určité téma tak, aby se vzájemně poznali, obohatili a vytvořili novou překvapivou zkušenost. Pracuje se dramatickými prostředky, hudbou a tvořivou komunikací . Vznikají vystoupení  pro klubové či divadelní scény. Každé jednotlivé téma je zpracováno formou ročního projektu. Klub Manus je finančně podpořen granty nadace OSF, dotacemi Magistrátu města Brna a sponzorskými dary. Pracovníci Klubu Manus jsou specialisté, pracovní skupiny tvoří středoškoláci několika brněnských středních škol a podpořeny jsou vysokoškoláky, studenty pedagogiky, sociálně právních oborů či anglistiky. 

TÉMA 1999 - 2000: " INTEGRACE"

Klub Manus otvírá pro nový školní rok téma INTEGRACE. Jeho zpracování bude probíhat současně v několika rovinách: 

1. rovina tvůrčí
Celoroční projekt Klubu Manus byl nazván "Putovní projekty". Téma vzešlé z pracovní skupiny Klubu Manus poputuje spolu s nevidomými na jiné střední školy a bude oslovovat vidící studenty. Ti pak mohou zvolit formu, jak přispějí ke zpracování tématu. Nabízí se přímá účast na Klubech Manus, účast na zvukovém dopisování nebo workshopech. Pedagogům je dána možnost téma včlenit do své výuky dramatické, občanské či sociální výchovy, výpočetní techniky, odborných, uměleckých či zájmových předmětů. Škola se může spolupodílet na výsledku této studentské integrované práce, tedy spolu- organizovat výstavu, festival či akademii nebo může se sdružením Manus vytvořit specifický komunitní projekt s integrační tématikou.

2. rovina diskuzní
Klub Manus bude vyhledávat přispěvatele pro téma integrace ve školách, ve společenském dění či zaměstnání. Platformou pro výměnu zkušeností by se měly stát workshopy, rozhlasové pořady, internetové médium Česká škola a vybraná periodika. Předpokládá se závěrečné písemné zpracování příspěvků. Zvláštní aspekt: své pojetí integrace budou představovat i studenti, kteří již získali zkušenost z pracovního kontaktu se zdravotně postiženými /téma není omezeno pouze na zrakově postižené/.


redakce

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.