David Morkes: Multimediální učebnice geografie

čtvrtek 1. července 1999 ·

MEDIA trade nabízí množství multimediálních výukových CD. Firma MEDIA trade nabízí množství multimediálních výukových CD. Kromě jiného k nim patří i ucelená kolekce čtyř CD sdružených do volného cyklu "Zeměpis a kontinenty". Jednotlivá CD začleněná do celého projektu obsahují postupně tituly:

  • Austrálie
  • Severní Amerika
  • Evropa a
  • Asie
Právě prostřednictvím CD-ROM Asie se s touto zeměpisnou výukou seznámíme.

Celý výukový program Asie se spustí automaticky po zasunutí disku do mechaniky. Výuka tedy není trvale instalována na pevný disk počítače.

Ovládání programu v průběhu celé výuky je zcela intuitivní a děje se pouze s pomocí myši. Ačkoli se spuštěním a ovládáním programu by neměl mít problémy ani naprostý začátečník, obsahuje přesto příbalový leták u CD-ROM základní instrukce k ovládání některých složitějších pasáží. Hned od počátku se tedy výukové CD tváří velmi přátelsky a přímo vybízí uživatele k započetí výuky.

Po spuštění programu se uživatel dostane do základního nabídkového menu, které je zároveň obsahem CD. Při studiu Asie lze vybírat ze čtyř základních kapitol a uvedených podkapitol:

  • Přírodní poměry
    • Poloha, rozloha, hranice
    • Moře, pobřeží, ostrovy
    • Povrch
    • Podnebí
    • Vodstvo
    • Půdy, rostlinstvo, živočišstvo
    • Národní parky
  • Obyvatelstvo a sídla
    • Obyvatelstvo
    • Sídla
  • Hospodářství
    • Průmysl
    • Zemědělství
    • Doprava
  • Přehled států
Uvedený seznam kapitol v sobě obsahuje přibližně 200 jednotlivých hesel, která se vztahují k probíranému tématu.

Hned po spuštění zjišťujeme, že předkládaná zeměpisná výuka splňuje všechny nezbytné předpoklady k tomu, aby mohla být označena za multimediální. Kromě textových obsahuje CD-ROM i grafickou formu podávaných informací (nakonec zeměpis bez mapy si lze jen těžko představit), výuka zahrnuje i animace a zvukový komentář. Zvláště zvukový komentář je při výuce velmi důležitý. Zvukových informací, které jsou v tomto případě více než jen pouhým doplněním výuky, obsahuje CD-ROM mnohem více než informací textových. Všechny uvedené formy výuky jsou navzájem provázané tak, aby se vzájemně doplňovaly.

Navigaci ve výuce zajišťují tlačítka, kterými se lze posunout o jedno heslo "vpřed", "vzad", vrátit se do seznamu kapitol nebo zopakovat animaci a zvukový komentář právě aktivní výuky. V každém okamžiku je také možné výuku ukončit. CD-ROM neposkytuje možnost vyhledávání výukových pasáží podle textových řetězců, které by uživatel sám zadal. Ačkoli je úvodní obsah CD dostatečně podrobný, rozsah přibližně 200 samostatných výukových celků by si takové vyhledávání zasloužil. Není možné ani doplňování výuky o text, který by si uživatel sám zapsal do textového souboru a který by zůstal uložen na pevném disku počítače.

Množství hesel je doplněno o ilustrativní obrázky nebo videoklipy tématicky svázané s podávanou látkou. Často exotické obrázky z Asie jsou pro našince určitě vítaným doplněním výuky, i když by si v některých případech zasloužily podrobnější popis než např. "Indický oceán", "Pohřbívání mrtvých" nebo "Náboženský obřad".

Každá dobrá výuka musí obsahovat i možnost testování dosažených znalostí, které lze použít nejen jako test "na známky", ale i pro doplnění a zpestření výuky. Všechny výše uvedené podkapitoly obsahují vlastní soubor otázek, který lze spustit z kteréhokoli místa samotné výuky. Otázky nejsou pouze textové, ale jsou zahrnuty i otázky, kdy uživatel přiřazuje názvy (měst, moří atd.) označeným místům na mapě. Takové otázky testy příjemně zpestřují. Pokud napoprvé neodpovíte správně, je možná jedna oprava. Teprve po druhé chybné odpovědi vám CD-ROM odhalí správnou odpověď. Vyhodnocení odpovědí je dostatečně podrobné: uživatel se dozví, kolik otázek zodpověděl napoprvé správně, špatně nebo částečně správně a stejné členění je použito i pro opravné odpovědi. Při opětovném spuštění testu jsou vždy zopakovány tytéž testové otázky ve stejném pořadí. Zde by bylo možné variabilitu testu obohatit o náhodný výběr otázek z většího počtu.

Technické údaje
K výhodám CD-ROM Asie je nutné přičíst fakt, že výuku je možné provozovat jak pod operačními systémy Windows 3.x, Windows 95, Windows NT, tak dokonce i na počítačích MacOS 16-Bit/PowerPC. Minimální konfigurace na PC vyžaduje procesor řady 386, 4 MB RAM, grafickou kartu VGA s 256-ti barvami a rozlišením 640x480 bodů, jakoukoli CD mechaniku a zvukovou kartu. Vzhledem k důležitosti a rozsahu zvukových komentářů je zvuková karta opravdu nezbytná. Pro přehrávání videosekvencí musí operační systém Windows obsahovat ovladač QuickTime for Windows.

Rozsahem a obtížností předkládané látky je CD-ROM Asie určen pro žáky středních a vyšších tříd základních škol, ale je vhodný pro všechny, kteří si chtějí své znalosti o příslušném kontinentu rozšířit. Celé CD obsahuje velké množství tematicky setříděných informací o probíraném kontinentu, které jsou podávány přístupnou a zajímavou formou. Výuce nechybí nic, co by mělo patřit k multimediální výuce, i když by bylo ještě možné CD o některé funkce rozšířit.

Další informace: http://www.cd-rom.cz
E-mail: media@cd-rom.cz
Cena CD-ROM Asie je 995 Kč.



David Morkes

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.