redakce: Výhrady k učiteli lze řešit přestupem

středa 30. června 1999 ·

Doby, kdy bylo třeba akceptovat přidělenou vzdělávací instituci, dávno skončily.  Připravovaný školský zákon nebude nutit děti, aby bezpodmínečně chodily do určené spádové školy. Nestává se to často, ale stává se to. Dcera přinesla domů ze školy opravený domácí úkol z češtiny oznámkovaný jedničkou. Přitom v něm bylo několik závažných pravopisných chyb, řekl otec devítileté školačky. Zároveň bylo z jeho slov zřejmé, že přesně neví, co může dělat rodič, který má pochyby o kvalitě učitele svého potomka. Marie Vrbová z odboru základního vzdělávání ministerstva školství odpověď má. Podle jejích slov je dobré v první fázi zajít za ředitelem školy. Pokud by se nenašlo řešení, je možné dítě přeřadit do jiné školy. Paragraf 3 odstavec 5 vyhlášky 291/1991 Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR o základní škole mimo jiné říká, že ředitel může na základě žádosti zástupce žáka převést dítě do jiné školy, ovšemže po dohodě s jejím ředitelem. Dnes už neplatí někdejší striktní spádovost. Dítě nemusí nutně navštěvovat školu, do níž přísluší místem bydliště. Na druhé straně základní škola musí přednostně přijímat děti z okolí, a teprve pokud jí vybudou volná místa, může přijímat další žáky. Pravidlo kdo dřív přijde, dřív mele se neosvědčilo. Právě v souvislosti s takzvanými spádovými obvody se v poslední době objevilo podezření, že připravovaný školský zákon bude nutit žáky základních škol, aby navštěvovali jako kdysi pouze tu školu, do níž bydlištěm patří. Jde o velký omyl, tvrdí ředitel odboru koncepce a organizace školské soustavy ministerstva Jaromír Krejčí. V tomto ohledu nic nového nechystáme. Byla to už zákonná úprava z roku 1995, která do určité míry omezila krátce praktikovanou úplnou volnost zapisování dětí. Začátkem devadesátých let bylo skutečně možné, aby školy zapisovaly žáky například do prvních tříd podle hesla kdo dřív přijde, ten dřív mele. Ukázalo se to ale neúnosné. Před některými školami stáli v období zápisů rodiče frontu třeba i přes noc a nakonec se stávalo, že dítě, které bydlelo za rohem, muselo jezdit kilometry jenom proto, že si maminka nepřivstala. S podobnými komplikacemi se musejí vyrovnávat i v jiných zemích. Například britské noviny před časem poukazovaly na fakt, že problémové žáky nechce brát v liberálních poměrech zcela volného výběru žádná škola. Vraťme se ale k přestupování. Určité potíže mohou nastat, když chce rodina nespokojená se školou či konkrétním vyučujícím převést dítě do školy v jiné obci. Provoz základních škol hradí totiž ze svého rozpočtu radnice a ty mohou žádat od domovské obce přecházejícího žáka refundace nákladů. Marie Vrbová z ministerstva školství má nicméně jeden univerzální recept. Pokud mají rodiče pocit, že ve škole, kam chodí jejich dítě, není něco v pořádku a vedení školy na upozornění nereaguje, je nejvhodnější obrátit se na příslušný školský úřad, případně na Českou školní inspekci. Lze se ovšem domluvit rovnou s ředitelem jiné školy a oznámit eventuální přeřazení dítěte původní škole.

Radka Kvačková, LN 12.2.1999



redakce

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.