redakce: Více než 4 % žáků II. stupně základních škol již vyzkoušelo drogy!

středa 30. června 1999 ·

Vyplynulo to z výsledků ankety, kterou provedl Školský úřad v Jablonci nad Nisou. Vyplynulo to z výsledků ankety o zdravém způsobu života, kterou provedl Školský úřad Jablonci nad Nisou. Na anonymní dotazník odpovídalo celkem 4443 žáků čtvrtých až devátých tříd základních škol v okrese. Na vypracování ankety se podílelo 24 základních škol z 26 úplných ZŠ v okresu, 3 ZŠ s úplným 1. stupněm ze 4 takových škol okresu a 4 malotřídní ZŠ (které mají čtvrtý, případně i pátý ročník. Otázky drogové problematiky byly položeny pouze žákům II. stupně.

Jak tedy anketa dopadla? Téměř 95  % dětí drogu nikdy nevyzkoušelo, naopak více jak 4  % ano a téměř 1  % žáků zkusilo drogu vícekrát ! Pokud by v budoucnu mělo možnost drogu vyzkoušet, potom 75  % žáků zásadně odmítne, 14,6  % asi odmítne, 3  % asi přijme a 1  % určitě vyzkouší! 178 dětí zatím není rozhodnuto, jak by se v dané chvíli zachovalo.

Co se týče škodlivosti drog, téměř 93  % dotazovaných považuje drogy za nebezpečné, 2  % neví. 4  % žáků si myslí, že droga je návyk, kterého se člověk může kdykoliv zbavit a více než 1  % považuje drogy za poměrně neškodnou záležitost.

Dle informací Školského úřadu v Jablonci nad Nisou nepřinášejí zpracované výsledky nové nebo dosud nediskutované pohledy na sledované problémy. Jsou určitým shrnutím situace u této skupiny mládeže v okresu. Jejich využití spolu s vyhodnocením situace na jednotlivých školách možná trochu pomůže posílit prevenci při výchovné práci s dětmi.

Co říci závěrem? Výsledky průzkumu jasně ukazují, že počet žáků, kteří neví, jak by se při případném setkání s drogou zachovali, by měl přimět nejen k zamyšlení, ale především k větší spolupráci mezi rodiči dětí a učiteli a pedagogickými pracovníky.

Za poskytnuté informace bych ráda poděkovala p. Jiřímu Rokosovi ze Školského úřadu Jablonec nad Nisou.

Zde přinášíme seznam některých míst specializovaných na pomoc drogově závislým.


DROP In - Nadace pro prevenci a léčbu drogových závislostí a AIDS

Karolíny Světlé 18,110 00 PRAHA

Tel: 02/265730



Kontaktní a poradenské centrum pro drogové závislosti

Sládková 45, Brno

Tel:05/526802, 529350



Občanské sdružení Podané ruce

Vídeňská 3, Brno

Tel:05/43210802



Oddělení sociální prevence a pomoci odboru sociální péče MMB

Joštova 4, Brno

Tel: 05/42211971



Lokus - R - Preventivní a krizové centrum

Na výšinách 451,Liberec

Tel: 048/461722



P - centrum - Středisko prevence drogových závislostí

Lafayettova 12, Olomouc

Tel:068/5223453



redakce

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.