redakce: Prevence nezaměstnanosti již od školních lavic

středa 30. června 1999 ·

Opatření,která by měla snížit nezaměstnanost lidí na okraji společnosti, předložil vládě ministr práce a ociálních věcí Vladimír Špidla. Opatření, která by měla snížit nezaměstnanost lidí na okraji společnosti, předložil vládě ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla. Dokument obsahuje nejen kursy pro dlouhodobě nezaměstnané, které jim mají pomoci obnovit pracovní a společenské návyky, ale zabývá se i prevencí nezaměstnanosti už od základních škol, počítá například se zavedením školních asistentů a předmětů "volba povolání". Milena Blatníková z ministerstva práce a sociálních věcí k tomu řekla, že opatření částečně rozpracovávají Národní plán zaměstnanosti. Zabývají se pomoci lidem, kteří dosáhli jen základního vzdělání a pocházejí z těžkých sociálních poměrů nebo nemají vhodnou kvalifikaci. Předmět "volba povolání má děti nejen připravovat na to, že si jednou budou muset sehnat práci, ale má je učit i orientaci na trhu práce a v dalších životních situacích. Školní asistent by měl být prostředníkem mezi učiteli a dětmi ze slabších sociálních vrstev. Měl by se snažit vést tyto děti k tomu, aby se alespoň něčemu vyučily a neodcházely do života jenom se základním vzděláním, vysvětlila Blatníková.

Z koncepce Ministerstva práce a sociálních věcí do roku 2002 vybíráme:

II. Politika zaměstnanosti

Prohloubení souladu přípravy pracovní síly potřebami trhu práce Opatření zaměřená na zvýšení zaměstnatelnosti, celoživotní kvalifikační růst a flexibilitu na trhu práce, usnadnění přechodu mládeže ze školy do praxe a výcvik v pracovních dovednostech obtížně umístitelných osob.

Opatření k realizaci cíle:

  • provedení systémové reformy středního a odborného školství

  • zavedení modulového systému celoživotního učení (zvýšení pružnosti pracovní síly)

  • rozšíření výuky ve školách o obor "volba povolání"

  • rozšíření prostoru pro výuku praktických dovedností

  • vytvořit systém garantující jednotné standardy kvalifikačních výstupů škol
Předpokladem je zejména reforma odborného školství, příprava návrhu nové právní úpravy o celoživotním vzdělávání, vznik fondu vzdělávání, modernizace daňového systému a zdokonalení statistického informačního systému. Programové řešení uvedených opatření je obsaženo v NPZ.

redakce

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.