Časopis Týden: Lesk a bída knihoven v centru metropole

středa 30. června 1999 ·

Výraznou modernizací služeb naší nejvýznamnější knihovny se snaží udržet krok se světem. Pavel Mandys, Petr Kovařík

Výraznou modernizací služeb se naše nejvýznamnější knihovny snaží udržet krok se světem. Zatímco v zavádění a tvorbě nových technologií se jim to daří, praktický provoz leckdy vázne. V centru Prahy spolu sousedí významné české knihovny. Národní knihovna řeší úkoly celosvětové, ale čtenáři mívají pocit, že se jim dost nevěnuje. Městská knihovna jim sice vychází vstříc, jejich nápor však ne vždy zvládá. Ústřední knihovna Městské knihovny v Praze (ÚK MKP) oslavila tento měsíc první rok svého působení v rekonstruované budově, s novým elektronickým katalogem Koniáš a s novou službou internetové studovny. Národní knihovna (NK), která je největším knihovnickým zařízením v republice, své katalogy nejen převádí do elektronické a internetové podoby a propojuje se s ostatními českými i zahraničními knihovnami, ale také už několik let zpracovává do digitální podoby cenné středověké rukopisy. Je jako první východoevropská knihovna napojena na americkou databázi Online Computer Library Centre (OCLC), s 35 miliony záznamů největší knihovnickou databází na světě. V Národní knihovně lze přímo na terminálech v hale nebo na internetu hledat v několika databázích (Elektronický katalog NK, ANL - Články v českých novinách, časopisech a sbornících, Adresář knihoven a informačních institucí v ČR apod.) takřka jakoukoli knihu, která se nachází v některém z knihovnických zařízení na území naší republiky. Trvalým problémem - stejně jako u mnohých státních kulturních institucí - jsou samozřejmě peníze. Národní knihovna je odkázána na státní příspěvek: ten byl již několikrát kriticky nízký, vždy se však podařilo na poslední chvíli získat něco navíc. Na běžný provoz knihovny je přesto peněz čím dál méně: zatímco příspěvky totiž zůstávají zhruba stejné, jen kopírují inflaci, ceny knih se od poloviny 90. let výrazně zvedly. Knihovna tak musí zejména své zahraniční nákupy výrazně omezovat - citlivé je to zejména při zastavování odběru některých časopisů. Paradoxně tak dochází k tomu, že ačkoli knihovně čtenářů stále přibývá, musí své fondy spíše omezovat.
Úplné znění článku najdete v 18. čísle časopisu Týden.

Časopis Týden

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.